Madrid Masters berlangsung selama dua minggu

MADRID, 26 NOV – Madrid Masters 1000 akan dipertandingkan selama dua minggu bermula 2021 dan bukan seperti biasa, kata penganjur kejohanan ATP dan WTA dalam satu kenyataan semalam.

Acara penting dalam musim gelanggang tanah liat menjelang Terbuka Perancis, kejohanan Madrid Masters akan berlangsung dari 27 April hingga 9 Mei.

“Pelanjutan jadual perlawanan itu mencetuskan kembali semangat di satu-satunya acara gabungan ATP Masters 1000 dan WTA Premier Mandatory yang akan diadakan di Eropah,” kata penganjur dalam kenyataan mereka.

Edisi tahun ini dibatalkan kerana koronavirus walaupun Rafael Nadal, Stefanos Tsitsipas dan Andy Murray adalah antara pemain yang mengambil bahagian dalam kejohanan maya di mana mereka menukar raket mereka dengan konsol permainan video.

“Kami gembira dapat mencapai matlamat untuk menyingkatkan kejohanan kepada dua minggu,” kata pengarah Terbuka Madrid, Feliciano Lopez.

“Kami mencari perkembangan ini dan ia adalah wajar, perlu dan akan membolehkan kami menikmati tenis terbaik di dunia di Caja Magica untuk beberapa hari lagi.

“Semua peminat akan menyambut berita ini dengan tangan terbuka.”

Kejohanan bermula pada 27 April dengan pusingan awal WTA dan pusingan pertama perlawanan akhir wanita akan dimainkan pada 29 April.

Kelayakan lelaki bermula pada hari Jumaat, 30 April dan pusingan pertama lelaki akan bermula pada hari Ahad, 2 Mei. – AFP

Aksi Rafael Nadal semasa kejohanan tenis Masters yang lalu. Madrid Masters 1000 mengumumkan perlawanan akan diadakan selama dua minggu bermula tahun depan. – AP