Maghribi tumpas IS, tangkap 5 orang suspek

RABAT, 6 OKT – Polis Maghribi berkata mereka telah menumpaskan kumpulan Islamic State di bandar Tangiers, menahan lima orang yang disyaki merancang serangan rentas sempadan.

Suspek tersebut merancang untuk “melaksanakan letupan alat kawalan jauh yang menyasarkan keselamatan dan keperibadian, serta bangunan awam yang menempatkan warga Maghribi dan warga asing,” kata Pusat Biro Siasatan Kehakiman (BCIJ).

Lima orang suspek, berusia sekitar 22 hingga 28 tahun, telah menjana dana dan ‘memperoleh beberapa produk yang digunakan dalam pembuatan bahan letupan sendiri’ tambahnya, dalam kenyataan agensi berita MAP. Pasukan keselamatan merampas ‘botol yang mengandungi asid nitrik dan bahan cecair lain yang disyaki serta paku, wayar elektrik dan enam silinder gas’ yang boleh digunakan untuk membuat bahan letupan, tambahnya.

Mereka juga menjumpai pisau, pakaian seragam tentera, bendera IS dan gambar potret ketua mereka di Sahara Besar, Adnan Abu Walid al-Sahrawi, yang dilaporkan terbunuh oleh pasukan Perancis pada pertengahan Sept.

Pengumuman tiba beberapa minggu sebelum Maghribi mengatakan mereka telah menahan tiga anggota IS di kawasan selatan negara tersebut, diikuti dengan empat lagi anggota lain beberapa hari kemudian.

Mereka telah dituduh atas kesalahan merancang serangan dan pembunuhan. – AFP