Saturday, September 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Mahkamah Tinggi batalkan sabitan penyerang bersenjata

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 16 DIS – Mahkamah Tinggi pada baru-baru ini telah membatalkan sabitan terhadap seorang yang didakwa penyerang bersenjata apabila mempertikaikan keputusan mahkamah rendah dan mengarahkan perbicaraan dijalankan semula.

  Muhammad Adli Firdaus bin Rasyanorfadhilah tidak diwakili peguam ketika mengaku bersalah di Mahkamah Majistret pada 31 Julai terhadap pertuduhan ugutan jenayah dan memiliki senjata serangan yang menyalahi undang-undang iaitu kerambit.

  Dia kemudian melantik Peguam Rozaiman Abdul Rahman dan memohon untuk menarik balik pengakuannya.

  Di sebalik permohonan itu, Mahkamah Majistret menjatuhkan hukuman penjara dua bulan terhadap Muhammad Adli Firdaus atas kesalahan ugutan jenayah dan penjara setahun serta tiga kali sebatan bagi pertuduhan di bawah Akta Ketenteraman Awam.

  Ketua Hakim Negara Dato Seri Paduka Steven Chong meneliti kes dan rekod prosiding mendapati bahawa percanggahan hujah Peguam Rozaiman di Mahkamah Tinggi adalah atas alasan anak guamnya tidak mengakui kenyataan fakta sebagai kukuh.

  Timbalan Pendakwa Raya Nor Hafizah Ahmad dan Pendakwa Raya Hajah Siti Mu’izzah Haji Sabli, ketika menjawab permohonan itu, memberi petunjuk kepada Ketua Hakim Negara bahawa rekod mereka dalam prosiding mahkamah rendah menunjukkan Muhammad Adli Firdaus telah mengakuinya. Bagaimanapun, Mahkamah Tinggi berkata isu itu tidak boleh ditentukan berdasarkan rekod pihak pendakwaan.

  “Tugas mahkamah adalah untuk memastikan tertuduh mengaku tanpa syarat kepada penyata fakta sebelum menerima pengakuan bersalahnya,” kata Ketua Hakim Negara mengenai kegagalan majistret merekodkan pengakuan dan mendapati sabitan itu tidak mampan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Singa baham tuan

  TOKYO, 29 SEPT – Seorang penjaga zoo di taman safari Jepun terbunuh selepas seekor singa dipercayai menyerangnya ketika dia cuba membawa haiwan itu masuk...