Mahkamah tolak rayuan pesalah rasuah

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JAN – Mahkamah Tinggi, di sini, kelmarin telah menolak rayuan seorang lelaki yang disabitkan bersalah atas 27 pertuduhan rasuah.

Reginalo Choong Cheng Jian telah dijatuhi hukuman penjara tiga tahun setelah mengaku bersalah pada 3 Oktober 2020 kerana berulang kali memberi rasuah kepada pegawai kastam.

Reginalo, yang diwakili oleh peguam Anlan Hee Tze Khow, berpendapat bahawa majistret yang menjatuhkan hukuman telah melakukan kesalahan undang-undang dengan memerintahkan hukuman berturut-turut, gagal mempertimbangkan kesulitan keluarganya dan kelewatan pendakwaan.

Fakta kes yang dikemukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya Nor Hafizah Ahmad, menyatakan bahawa perayu telah membuat perjanjian dengan pegawai kastam, Haji Haikal untuk membolehkannya menyeludup alkohol dan rokok dari Miri ke Brunei melalui Pos Kawalan Sungai Tujoh dari Oktober 2017 hingga Mac 2018.

Ketua Hakim Negara, Dato Seri Paduka Steven Chong menegaskan bahawa majistret telah mengambil pendekatan yang tepat, dalam menjatuhkan hukuman, yang mencerminkan keseluruhan kesalahan perayu dalam melakukan pelbagai kesalahan dan dalam prinsip keseluruhannya.

Mengenai keadaan keluarga pemohon, ketua hakim negara mengatakan bahawa tidak ada yang luar biasa mengenai keadaan keluarganya bagi menjamin campur tangan mahkamah dalam hukuman yang tepat.

Sementara itu, ketua hakim negara juga mengatakan bahawa penundaan pendakwaan tidak akan menyebabkan pengurangan hukuman dijatuhkan kepada pesalah oleh mahkamah.

Ketua hakim negara menyimpulkan bahawa hukuman yang dijatuhkan adalah tidak berlebihan memandangkan betapa seriusnya kesalahan yang dilakukan oleh perayu dan demi kepentingan umum. Timbalan Pendakwa Raya Nor Hafizah mewakili pendakwa raya selaku responden.