Tuesday, November 28, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  Mahkamah tolak waran tangkap ketua pembangkang Korea S

  SEOUL, 27 SEPT – Pemimpin pembangkang Korea Selatan mengelak penahanan hari ini apabila mahkamah menolak permohonan daripada pihak pendakwaan supaya beliau ditahan sementara menunggu perbicaraan atas pelbagai tuduhan rasuah.

  Lee Jae-myung, pemimpin Parti Demokrat, masih akan menghadapi perbicaraan atas tuduhan rasuah berhubung dengan syarikat yang disyaki telah memindahkan secara haram AS$8 juta ke Korea Utara.

  Lelaki berusia 58 tahun itu juga dituduh melanggar tugasnya, yang didakwa telah mengakibatkan kerugian AS$15 juta kepada sebuah syarikat yang dimiliki oleh bandar Seongnam semasa tempoh beliau sebagai datuk bandar.

  Pendakwa raya minggu lalu memohon waran tangkap terhadap Lee, bekas calon presiden.

  Dalam satu langkah mengejut, Dewan Negara Korea Selatan yang dikawal oleh pembangkang mengundi untuk melucutkan imuniti parlimen Lee beberapa hari kemudian.

  Tetapi dalam penghakiman awal pagi Rabu, Mahkamah Daerah Pusat Seoul menolak permohonan itu selepas sidang selama sembilan jam, yang dihadiri Lee.

  Lee berjalan keluar dari pusat tahanan di Uiwang, Korea Selatan kelmarin. – AP

  Seorang hakim membuat kesimpulan bahawa adalah ‘sukar untuk melihat bahawa terdapat alasan dan keperluan untuk penahanan’ sambil menambah bahawa risiko Lee memusnahkan bukti adalah rendah kerana beliau adalah seorang tokoh awam.

  Lee telah menafikan semua tuduhan terhadapnya, menyatakan semasa perbicaraan pada Selasa bahawa beliau merasakan seolah-olah beliau telah menjadi ‘musuh dunia’.

  Beliau berterima kasih kepada mahkamah kerana ‘menjadi benteng terakhir hak asasi manusia’, selepas mahkamah membacakan keputusan tersebut.

  Tetapi Menteri Kehakiman, Han Dong-hoon berkata siasatan tetap akan diteruskan.

  Keputusan mahkamah untuk tidak mengenakan tahanan ke atasnya tidak bermakna ‘Lee tidak bersalah daripada sebarang jenayah’, kata Han kepada wartawan. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...