Majistret didakwa minta rasuah RM295,000

KUANTAN, 12 DIS – Seorang majistret dihadapkan ke Mahkamah Seksyen di sini hari ini, atas lapan pertuduhan meminta dan menerima rasuah membabitkan nilai RM295,000 sejak Julai lalu.

Tertuduh, Mohamad Amin Shahul Hamid, 38, bagaimanapun dengan tenang memohon dirinya dibicarakan sebaik sahaja pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Mohd Ghazali Mohamad Taib.

Mohamad Amin yang memakai baju kemeja putih dan seluar hitam didakwa melakukan kesalahan itu antara 5 Julai hingga 22 Oktober lalu melibatkan tiga pertuduhan meminta rasuah berjumlah RM185,000 dan lima dakwaan menerima rasuah bernilai RM110,000.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu terhadap Hassan Basri Ahmad Sutan Modo sebagai dorongan kepada tertuduh untuk tidak menjatuhkan hukuman penjara terhadap dirinya yang berdepan pendakwaan memiliki rokok seludup di Mahkamah Majistret Kuala Lipis.

Suapan itu yang melibatkan jumlah antara RM10,000 dan RM100,000 didakwa dilakukan di beberapa lokasi iaitu jalan besar Kuala Medang dan hadapan kedai runcit kawasan perniagaan Felda Sungai Koyan di Lipis dan tempat letak kereta Taman Bukit Koman di Raub, dekat sini.

Bagi kesalahan meminta, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 16 (a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 manakala pendakwaan terhadap kesalahan mene-rima rasuah dikendalikan di bawah Seksyen 17 (a) akta sama.

Kedua-dua seksyen itu boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta sama yang memperuntukkan huvkuman penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali nilai suapan atau RM10,000, yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pada prosiding itu, Pengarah Bahagian Perundangan dan Pendakwaan SPRM Roslan Mat Nor menawarkan jaminan RM50,000 dengan seorang penjamin bagi semua pertuduhan dengan syarat tambahan pasport tertuduh diserahkan kepada mahkamah dan diwajibkan melaporkan diri setiap bulan. – Bernama