Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Majlis Daerah Ranau akan kenal pasti punca banjir kilat

  KOTA KINABALU, 11 Julai – Majlis Daerah Ranau akan mengenal pasti punca sebenar masalah banjir kilat yang melanda pekan Ranau, kira-kira 107 kilometer dari sini, berikutan hujan lebat sejak beberapa hari lepas.

  Pengerusinya Faimin Kamin berkata tinjauan punca sebenar masalah banjir kilat itu akan dibuat secara bersama dengan Jabatan Kerja Raya serta Jabatan Pengairan dan Saliran daerah.

  “Tinjauan itu untuk melihat sama ada parit tidak dapat menampung air atau ada yang tersumbat,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

  Bagaimanapun, Faimin berkata keadaan banjir kilat itu hanya berlaku pada sebelah petang sahaja memandangkan trend hujan dalam beberapa hari ini di kawasan itu berlaku antara pukul 2 hingga 4 petang.

  “Sejak dua tiga hari lepas, hujan turun pada sebelah petang. Selepas itu, berlaku banjir kilat (di bahagian pekan) dan menjejaskan jalan di kawasan rendah sahaja. Banjir kilat ini juga tidak menjejaskan mana-mana kampung kerana ia bukan berpunca dari sungai,” katanya.

  Faimin berkata tiada pusat pemindahan dibuka dan kehidupan seharian di pekan Ranau berjalan seperti biasa. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Empat Rohingya terbunuh di Bangladesh

  BANGLADESH, 6 DIS – Empat orang pelarian Rohingya terbunuh dalam kejadian tembak-menembak antara dua kumpulan pemberontak di kem pelarian Bangladesh, kata polis hari ini. Bangladesh...