Majlis graduasi di litar perlumbaan?

MANAMA, 11 JUN – Tatkala pengharaman koronavirus menjejaskan acara pelajar lepasan sekolah, sebuah sekolah di Bahrain telah mengiktiraf pelajarnya dengan majlis penyampaian sijil ‘pandu lalu’ lengkap dengan bunga api di litar Formula Satu negara itu.

Dalam barisan kenderaan, para pelajar dan keluarga mereka beratur pada malam semalam di depan podium utama Litar Antarabangsa Bahrain, di mana perlumbaan Grand Prix diadakan.

Perlumbaan tahun ini ditunda apabila pandemik menjejaskan kalendar perlumbaan, namun tempat tersebut telah dijadikan lokasi untuk mengucapkan selamat tinggal kepada pelajar Sekolah Bayan Bahrain.

Seorang demi seorang daripada 82 pelajar tinggi, berpakaian dalam gaun tradisional dan kep selain penutup mulut dan hidung, meninggalkan kereta mereka untuk menerima sijil mereka, diiringi oleh jeritan daripada saudara mara terdekat.

Sebelum sampai ke podium, mereka melalui pagar pensterilan dan menunggu dalam jarak yang ditandakan sebelum menyapa pengetua sekolah, dari jarak dua meter, dan menanggalkan penutup mulut dan hidung untuk mengambil gambar.

Keluarga yang masih dalam kereta mengibar bendera kebangsaan dan memegang sepanduk mengucapkan tahniah kepada anak mereka, sebelum bunga api menerangi langit pada akhir acara.

Bahrain, dengan penduduk berjumlah 1.5 juta, separuh mereka ekspatriat, telah melaporkan 16,200 kes koronavirus termasuk 32 kematian. – AFP

Pelajar Sekolah Bayan Bahrain memakai penutup mulut dan hidung dan mengamalkan penjarakan sosial menunggu untuk menerima sijil mereka di litar perlumbaan Litar Antarabangsa Bahrain di Manama, Bahrain pada 10 Jun 2020. – AFP