Majlis hargai rakan media

Oleh Daniel Lim

BELAIT, 22 FEB – Sebagai menzahirkan tanda penghargaan kepada rakan media tempatan yang berpangkalan di Daerah Belait atas sokongan berterusan mereka, Persatuan Pengakap Daerah Belait (Pengakap Belait) telah menganjurkan Majlis Malam Penghargaan Media di Restoran V-Plaza malam kelmarin.

Hadir selaku tetamu kehormat di majlis tersebut ialah Naib Yang Dipertua II, Persekutuan Pengakap Negara Brunei Darussalam (PPNBD), Haji Awang Damit bin Haji Chuchu.

Kedatangan beliau dialu-alukan oleh Pengerusi Pengakap Belait, Terry D Jayasuriya, Penolong Pesuruhjaya Pengakap Daerah Belait, Awang Mohamad Hatta bin Haji Suhaili serta ahli-ahli pengakap lainnya.

Dalam ucapan alu-aluan, Awang Mohamad Hatta merakamkan rasa terima kasih kepada rakan media atas sokongan padu mereka dalam membuat liputan mengenai acara dan aktiviti pengakap, sekali gus membantu dalam menyebarkan dan mempromosikan gerakan pengakap di negara ini. Selain itu, beliau juga menjelaskan tentang kepentingan menjalin hubungan yang erat dengan media kerana ia boleh membantu dalam mencapai Pelan Strategik PPNBD dalam mengumpul 5,000 ahli menjelang tahun 2024.

“Dalam usaha membantu menyebar dan mempromosi gerakan pengakap, media sentiasa menjadi nadi utama dalam memberigakan maklumat terkini dan tepat serta menyampaikan berita yang sahih dan benar tentang aktiviti pengakap di negara Brunei.”

Beliau juga berkata PPDB merancang menjadikan majlis itu sebagai acara tahunan untuk penghargaan kepada media yang beroperasi di daerah ini menyokong PPDB dan agensi lain.

Acara diteruskan dengan penyampaian sijil kepada rakan media dari Radio Televisyen Brunei, Pelita Brunei, Brunei Press Sdn Bhd, See Hua Daily News Brunei, Sin Chew Daily dan United Daily News.

Awang Mohamad Hatta menyampaikan sijil penghargaan kepada salah seorang wakil media.