Majlis Keselamatan PBB pilih lima ahli baharu

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU, 17 JUN – Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) hari ini akan memilih lima anggota baharu Majlis Keselamatan untuk 2021 dan 2022, dengan persaingan dilancarkan untuk kerusi negara Barat dan Afrika.

Kenya dan Djibouti sedang bersaing untuk satu kerusi, sementara blok Barat, tiga negara – Kanada, Ireland dan Norway – bersaing untuk dua kerusi di antara mereka. Di Asia Pasifik, India – yang telah berusaha tanpa berjaya untuk memenangi satu kerusi tetap dalam Majlis Keselamatan – dijamin satu kerusi tatkala ia bertanding tanpa tentangan, begitu juga Mexico di Amerika Latin dan rantau Caribbean.

Bimbang penipuan atau manipulasi, Perhimpunan Agung tidak akan mengundi secara elektronik, walaupun PBB kebanyakannya beroperasi secara maya sehingga akhir Julai disebabkan pandemik koronavirus. Sebaliknya, setiap 193 wakil akan berpeluang membuang undi rahsia pada waktu yang ditetapkan sepanjang hari di Dewan Perhimpunan.

Setiap ahli Majlis Keselamatan baharu perlu memenangi dua pertiga daripada undi yang dibuang – bermakna 128 undi jika kesemua 193 negara mengundi. Wakil perlu mengundi beberapa kali untuk mengesahkan seorang pemenang.

Majlis Keselamatan mempunyai 10 anggota bukan tetap selain Lima Negara Besar – Britain, China, Perancis, Rusia dan Amerika Syarikat. Perhimpunan Agung pada hari ini juga akan memilih presidennya untuk sesi 2020-21. – AFP