Majlis resepsi hari Kebangsaan Malaysia ke-63

Oleh Yusrin Junaidi
Gambar oleh Muiz Matdani

BANDAR SERI BEGAWAN, 15 SEPT – Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Negara Brunei Darussalam meraikan ulang tahun Hari Kebangsaan Malaysia ke-63 dengan majlis resepsi yang berlangsung di Hotel Antarabangsa Rizqun, Gadong, hari ini.

Hadir selaku wakil kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam ialah Menteri Pendidikan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Haji Hamzah bin Haji Sulaiman dan isteri, Datin Hajah Razina binti Haji Kassim.

Turut hadir ialah wakil duta-duta besar dan pesuruhjaya-pesuruhjaya tinggi ke Negara Brunei Darussalam, pegawai dan kakitangan kerajaan serta para jemputan khas terdiri daripada rakyat Malaysia.

Acara tersebut diadakan dengan menerapkan langkah-langkah pencegahan dan mengikut garis panduan penjarakan sosial dari Kementerian Kesihatan.

Majlis telah dimulakan dengan nyanyian lagu kebangsaan Brunei Darussalam dan Malaysia diikuti dengan ucapan daripada Kuasa Usaha Sementara Suruhanjaya Tinggi Malaysia, Nadia Azura binti Mohd Nudri.

Yang Berhormat Menteri Pendidikan dan isteri bersama Kuasa Usaha Sementara Suruhanjaya Tinggi Malaysia ketika memotong kek Ulang Tahun Hari Kebangsaan Malaysia ke-63 Tahun.
Yang Berhormat Menteri Pendidikan turut bergambar ramai pada majlis tersebut.
Para jemputan yang hadir ke majlis tersebut.

Beliau antara lain menyatakan, Malaysia Prihatin adalah tema hari kebangsaan tahun ini. Sama seperti negara lain di dunia, pandemik COVID-19 yang belum pernah terjadi sebelumnya sejak awal menguji ketahanan Malaysia dalam pelbagai cara tahun ini.

“Syukurlah, tindakan pantas oleh kerajaan Malaysia dengan berkesan mengawal penyebaran virus yang mematikan juga telah mengurangkan kesan ekonomi kepada rakyat.

“Dengan izin Allah Yang Maha Kuasa, kegiatan ekonomi dan perniagaan di Malaysia semakin positif sekarang dengan penyesuaian dengan norma baharu. Kerajaan Malaysia yang sentiasa meletakkan kesejahteraan rakyat sebagai fokus utama, yang terbaik menggambarkan semangat tema Malaysia Peduli,” ujarnya.

Menyentuh mengenai hubungan rapat antara Brunei dan Malaysia, beliau berkata, bagi Malaysia, Negara Brunei Darussalam bukan sekadar negara tetangga tetapi rakan yang luar biasa yang selalu bersama mereka. Kedua-dua negara berkongsi banyak perkara yang sama dan telah menikmati hubungan erat selama 36 tahun hubungan diplomatik yang berkongsi dengan nilai-nilai Islam dan budaya Melayu yang mendalam.

Pertukaran lawatan berterusan di peringkat tertinggi dalam bentuk Mesyuarat Pertukaran Surat di Tingkat Menteri Luar Negeri dan Konsultasi Pemimpin Tahunan di peringkat ketua kerajaan yang diadakan secara bergantian, adalah bukti kedua negara mempunyai hubungan yang istimewa.

“Walaupun banyak lawatan rasmi ditangguhkan tahun ini kerana wabak COVID-19, saya percaya ia akan disambung semula dalam keadaan norma baharu,” tambah beliau.

Menurut beliau lagi, Negara Brunei Darussalam juga merupakan antara negara pertama yang menawarkan bantuan kepada Malaysia.

Acara diteruskan dengan pemotongan kek oleh kuasa usaha sementara Suruhanjaya Tinggi Malaysia bersama tetamu kehormat diikuti dengan jamuan makan malam dan sesi bergambar ramai.