Makan bersama boneka bergaya

VILNIUS – Sesetengahnya menyandang beg dan yang lainnya memakai topi kain felt bergaya warna hitam tetapi kesemua mereka berpakaian secantik-cantiknya semasa mereka menunggu para pelanggan di restoran dan kafe di seluruh ibu negara Lithuania, Vilnius.

Duduk di meja dalam jarak empat meter di antara satu sama lain, puluhan boneka pakaian elegan diharapkan dapat membantu pelanggan makan pada jarak sosial yang selamat, dan mungkin juga untuk menambah lagi gaya mereka.

Pemilik restoran Vilnius dan butik fesyen mendapat idea tersebut selepas pihak berkuasa melonggarkan perintah berkurung dan membenarkan restoran dan bar beroperasi secara bertutup mulai Isnin.

Namun tidak ramai pelanggan yang kembali selepas restoran al fresco dibuka semula pada awal bulan ini.

“Di bawah peraturan, kami boleh menyajikan makanan di setiap meja kedua tetapi ia mewujudkan perasaan kekosongan dalam restoran,” beritahu Bernie Ter Braak, pemilik restoran ‘Cozy’, kepada AFP.

Boneka patung diletakkan untuk menyediakan penjarakan sosial di sebuah restoran di Vilnius, Lithuania di tengah pandemik COVID-19. – AFP
Seorang pereka fesyen dari Another Unicorn bergambar bersama boneka patung yang digunakan untuk menyediakan penjarakan sosial di sebuah restoran di Vilnius, Lithuania di tengah pandemik COVID-19. – AFP

“Pada mulanya, saya fikir saya boleh meletakkan patung atau beruang teddy tetapi kemudian saya memikirkan tentang boneka yang berpakaian segak dan cantik.

“Saya menghubungi butik fesyen berdekatan untuk mempromosi koleksi mereka, dan mereka amat gembira untuk menyertai inisiaitif tersebut,” tambah beliau.

Pereka fesyen Diana Paukstyte berkata ia merupakan gabungan yang baik.

“Saya berasa gembira lebih ramai orang akan melihat pakaian avant-garde saya, mudah-mudahan boneka patung juga akan menarik lebih ramai pelanggan ke restoran: kami menyokong mereka, begitu juga mereka menyokong kami,” beritahunya kepada AFP.

Lebih daripada 60 boneka lelaki dan wanita yang berpakaian dalam fesyen dari 19 butik tempatan akan mempunyai tempat duduk yang dikhaskan di 14 restoran dan kafe di ibu negara, menurut dewan perbandaran Vilnius.

Di setiap meja, pelanggan juga boleh mendapati kad perniagaan yang memberitahu mereka di mana membeli pakaian baharu yang mungkin menarik perhatian mereka.

Datuk bandar Remigijus Simasius menggelar inisiatif tersebut ‘satu padanan terbaik semangat komuniti dan kreativiti yang bekerja seiring yang juga membawa beberapa faedah yang ketara kepada kami.

Idea meletakkan boneka bukan sahaja popular di Vilnius tetapi juga di restoran paling terkenal di Washington di mana boneka patung memberikan sentuhan lain daripada yang lain dan membantu penjarakan sosial apabila pelanggan kembali ke bilik makan pada akhir bulan ini.

Boneka patung dalam pakaian tahun 1940an telah pun diletakkan di restoran The Inn di Washington, yang terletak di kaki bukit Blue Ridge Mountains, Virginia.

Walaupun sekatan pernia-gaan dijangka mula dilonggarkan di sesetengah kawasan Virginia, restoran hanya boleh menyajikan makanan kepada pelanggan di ruang luar restoran. Restoran tiga bintang Michelin telah memilih untuk menunggu sehingga 29 Mei untuk membuka pintu kepada pelanggan.

“Apabila kami perlu menyelesaikan masalah penjarakan sosial dan mengurangkan ruang dalam restoran, penyelesaiannya adalah jelas – mengisinya dengan boneka berpakaian menarik,” kata cef Patrick O’Connell dalam satu kenyataan.

“Ia memberikan banyak ruang di antara pelanggan sebenar dan beberapa senyuman serta menyediakan beberapa opsyen gambar menyeronokkan.” – AFP/AP