Tuesday, October 4, 2022
22.3 C
Brunei

Makluman perubahan operasi Jabatan Buruh, JKP dan BDCB

-

BANDAR SERI BEGAWAN, 9 OGOS – Berikutan dengan perkembangan terkini situasi jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam dan selaras dengan saranan Kementerian Kesihatan, kementerian-kementerian, jabatan dan agensi kerajaan telah mengambil langkah mengehadkan dan menutup sebilangan perkhidmatan mereka.

Jabatan Buruh turut memaklumkan waktu perkhidmatan kaunternya di keempat-empat daerah, bermula 8 pagi hingga 11 pagi dan 2 petang hingga 3:30 petang dengan mengehadkan jenis perkhidmatan dan jumlah keramaian pada satu masa serta mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bermula hari ini sehingga ke suatu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan, Jabatan Buruh menyatakan bahawa kaunter-kaunter perkhidmatan yang dimaksudkan adalah kesemua kaunter permohonan Lesen Pekerja Asing, Lesen Pekerja Domestik, Kewangan, Pampasan Pekerja dan Agensi Pekerjaan. Manakala itu, Kaunter Perjumpaan dan Aduan adalah ditutup bagi tempoh berkenaan.

Untuk sebarang pertanyaan, orang ramai bolehlah menghubungi Jabatan Buruh di talian 2383006 atau 2380256 atau melalui e-mel [email protected]

Jabatan Kemajuan Perumahan (JKP) pula memaklumkan bahawa perkhidmatan kaunter di ibu pejabatnya dan cawangan di keempat-empat daerah adalah ditutup buat sementara bermula hari ini (9 Ogos).

Bagi memudahkan orang ramai untuk membuat pembayaran, JKP dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini, menyarankan supaya pembayaran dibuat secara dalam talian (online) melalui One Common Billing System (OCBS) dan juga melalui online banking Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) dan Bank Baiduri.

Orang ramai yang ingin menggunakan perkhidmatan pembayaran melalui OCBS, mereka perlulah mendaftar dan mengaktifkan akaun e-Darussalam masing-masing terlebih dahulu sebelum melayari portal OCBS di https://ocbs.mofe.gov.bn.

Bagi perkhidmatan kaun-ter perjumpaan dan penerimaan permohonan Skim Perumahan Negara (SPN), orang ramai bolehlah membuat sebarang pertanyaan dan menghadapkan borang permohonan SPN yang lengkap diisikan melalui e-mel [email protected] Borang permohonan SPN boleh dimuat turun melalui laman sesawang JKP www.housing.gov.bn.

Sementara itu, di bawah business continuity plan (BCP) yang diaktifkannya, Bank Pusat Brunei Darusalam (BDCB) memaklumkan gangguan sementara bagi perkhidmatan-perkhidmatan awam yang berkuat kuasa dengan serta-merta.

Dalam kenyataannya, BDCB menyatakan bahawa perkhidmatan Biro Kredit (Self-Inquiry Reports dan Dispute Resolutions), BDCB Currency Gift Shop, Galeri Mata Wang BDCB dan Mesin Deposit Duit Syiling BDCB adalah ditutup.

Bagi isu pengguna kewangan, orang ramai boleh menghantar aduan melalui e-mel [email protected] atau menghubungi talian 2380007.

Manakala itu, bagi perkhidmatan wang baki tidak dituntut, orang ramai boleh menghantar e-mel kepada [email protected] .gov.bn. Maklumat lanjut mengenai tatacara permohonan boleh didapati di laman sesawang BDCB.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -