Makmal bergerak Jerman tiba di Afrika Timur

FRANKFURT AM MAIN, 23 APRIL – Uganda dan Rwanda telah menerima dua makmal diagnostik mudah alih untuk membantu memerangi wabak COVID-19, yang pertama dalam rangkaian unit yang dibiayai oleh Jerman untuk Afrika Timur, kata bank pelaburan awam KfW hari ini.

Walaupun projek untuk mendapatkan makmal dan kakitangan telah berjalan sejak 2018,” ia tiba pada saat yang tepat untuk membantu membasmi virus itu,” kata anggota lembaga pengarah KfW, Joachim Nagel dalam satu kenyataan.

Lebih banyak unit bergerak untuk mendiagnosis penyakit berjangkit dengan lebih cepat dan moden akan tiba di enam negara di rantau Komuniti Afrika Timur (EAC) dalam beberapa hari mendatang, kata KfW, sebanyak sembilan pada fasa pertama.

Di bawah kontrak dari Kementerian Pembangunan di Berlin, KfW telah menambah 27 juta euro (AS$29.1 juta) ke dalam projek tersebut.

Kakitangan makmal dari negara-negara EAC, Burundi, Kenya, Rwanda, Sudan, Tanzania dan Uganda telah menjalani latihan di Institut Bernhard Nocht untuk perubatan tropika di Hamburg dan di bandar Tanzania, Arusha. Di seluruh Afrika, hanya 25,461 orang yang disahkan positif COVID-19 setakat ini, menurut laporan dari sumber rasmi. Tetapi wabak ini masih di tahap awal di benua itu, dengan kebimbangan virus itu dapat menyebar dengan cepat melalui kota-kota yang padat dan kem pelarian.

Menteri Pembangunan Jerman, Gerd Mueller mendesak Berlin untuk melabur tiga bilion lagi dalam memerangi wabak itu di negara-negara miskin, di atas hanya satu bilion yang telah diperuntukkan. – AFP