Makmal penyelidikan akuakultur tingkat pengeluaran ikan Mesir

SHARQIA, MESIR – Di sebuah kolam ikan Mesir yang besar di ladang terbuka dengan puluhan kolam memiliki ukuran berbeza, nelayan menebarkan jaring mereka untuk menangkap ikan tilapia Nil dan memilihnya untuk dijual berdasarkan ukuran, memulangkan yang masih kecil ke kolam untuk pertumbuhan selanjutnya.

Kolam penyelidikan ini kepunyaan Makmal Pusat Penyelidikan Akuakultur (CLAR), yang berpusat di wilayah Sharqia di timur laut Mesir dan dimiliki oleh Pusat Penyelidikan Pertanian Kementerian Pertanian negara berkenaan.

CLAR tidak hanya membantu akuakultur dan pisikultur di Mesir dengan penyelidikan dan kajian yang dilakukan di kolam penyelidikannya, tetapi juga meningkatkan produksi ikan di Mesir melalui kolam pengeluarannya, termasuk 160 kolam besar yang terbentang di sekitar hampir lebih 5km persegi.

“CLAR membantu meningkatkan pengeluaran ikan Mesir melalui penyelidikan terapan, di mana penyelidik kami melakukan kajian untuk meningkatkan pengeluaran, seperti mencari jenis makanan ikan yang lebih murah tetapi efisien, yang mewakili kos tinggi dalam penternakan ikan,” kata Amira el-Hanafy, pengarah makmal penyelidikan akuakultur.

Dia menambah para penyelidik CLAR juga membantu mencari baka ikan baharu dengan pertumbuhan yang cepat dan kadar pembiakan yang tinggi, yang juga melayani pengeluaran ikan secara keseluruhan di Mesir.

Seorang penyelidik menganalisis air di kolam ikan di makmal analisis kualiti air dan makanan di Makmal Pusat Penyelidikan Akuakultur di wilyah Sharqia, timur laut Mesir. – Xinhua
Para pekerja mengumpulkan ikan dari kolam di sebuah ladang penternakan ikan di wilayah Sharqia, timur laut Mesir. – Xinhua
Seorang pekerja memeriksa pertumbuhan ikan di kolam penelitian di sebuah ladang. – Xinhua

“Pengeluaran ikan tahunan Mesir berjumlah 2.2 juta tan, 80 peratus daripadanya dihasilkan melalui penternakan ikan,” kata ketua CLAR kepada Xinhua.

Kira-kira 40 kolam kecil, yang ukurannya lebih rendah dari 4,200 meter persegi terutama untuk penyelidikan, namun juga produktif, tetapi tidak sebanyak 160 kolam besar yang ukurannya sekitar 29,400 meter persegi setiap satu, menurut Hamed Mohamed Hamed, pengurus ladang produksi dan ketua bahagian bimbingan dan latihan di CLAR.

“Sekarang kami menangkap ikan-ikan kecil, yang beratnya mencapai sekitar 25 atau 30 gram, lalu kami memindahkannya ke kolam produksi untuk mengambil masa produksi mereka,” jelas pengurus ladang produksi itu.

Bagi pihaknya, Osama Abdel-Rahman Saleh, ketua penyelidik di bahagian kesihatan dan penjagaan ikan, menyatakan CLAR menyewakan semua 160 kolam pengeluaran besar kepada pelabur untuk menggunakan wang itu bagi penyelidikan dan pembangunan sementara itu kolam masih menjadi milik CLAR.

“Kami memberikan soko-ngan teknikal kepada para pelabur dan menolong mereka jika mereka memerlukan konsultasi, sama ada berkaitan dengan penyediaan kolam, pengairan, saliran, pertanian, dan lain-lain,” kata Saleh kepada Xinhua.

Dia menyatakan kolam produksi menghasilkan antara 4 dan 5 tan per musim, yang mencakup dari bulan April hingga November.

“Pengeluarannya kebanyakannya adalah ikan tilapia Nil, kerana membesar dengan cepat, menahan keadaan persekitaran dan ia adalah ikan yang paling popular di Mesir,” kata Saleh.

Di salah satu sudut ladang, di sekitar kolam penelitian, sebuah rumah hijau serba guna dengan 28 kolam pembiakan konkrit kecil berfungsi sebagai tempat penetasan untuk menyediakan CLAR dengan ikan-ikan tilapia Nil yang kemudiannya dipindahkan ke kolam produksi untuk penternakan ikan.

Di seberang ladang, bangunan pentadbiran dan makmal jabatan penyelidikan CLAR yang berlainan terletak di premis berpagar yang luas. Bangunan itu merangkumi unit analisis dan kajian, makmal bioteknologi, makmal analisis instrumental, makmal pemeriksaan mikroskopik dan histologi dan makmal analisis kualiti dan makanan, selain dewan persidangan dan asrama.

Emad Abo-Saty, pakar akuakultur, pemetasan dan pemantauan kualiti air, sedang mengerjakan beberapa sampel di makmal analisis kualiti air dan makanan, yang direka untuk menguji kualiti air untuk ternakan ikan, baik melalui sampel yang dibawa ke makmal atau diuji dalam bidang itu. – Xinhua