Malaysia optimis masih ada peluang

MANILA, 27 NOV – Ketua jurulatih pasukan bola sepak negara, Datuk Ong Kim Swee yakin bahawa peluang Malaysia masih terbuka dalam saingan Kumpulan A, acara bola sepak lelaki Sukan SEA 2019.

Selepas terikat 1-1 menentang Myanmar pada aksi sulung Isnin lepas, Malaysia kini berkongsi satu mata bersama empat pasukan lain, apabila tuan rumah, Filipina turut mencatatkan keputusan seri 1-1 menentang Kemboja dalam satu lagi aksi.

Bagaimanapun, Kim Swee yang mengendalikan skuad negara buat kali kelima berturut-turut di Sukan SEA, menuntut para pemainnya supaya meraih mata penuh dalam tiga aksi peringkat kumpulan menentang Filipina pada Jumaat, Timor Leste (Isnin) dan Kemboja (Rabu) untuk layak ke pusingan separuh akhir.

“Saingan masih terbuka, kita tahu semua pasukan mempunyai satu mata, jadi kita harus konsisten dan kedua saya percaya kedudukan akan berubah. Saya percaya bahawa keputusan perlawanan pertama tidak akan menentukan keputusan pada perlawanan akhir,” katanya ketika ditemui pada sesi latihan di Stadium Memorial Rizal di sini, hari ini.

Sementara itu, Kim Swee berkata bahawa pihaknya mengambil keputusan untuk berlatih di venue perlawanan walaupun terpaksa berlatih pada cuaca panas pada pukul 10 hingga 11 pagi, dengan panas teriknya seperti waktu tengah hari di Malaysia.

Pasukan yang mahu menggunakan padang di Stadium Memorial Rizal untuk latihan hanya boleh berbuat demikian pada waktu pagi kerana terdapat perlawanan waktu petang pada setiap hari di venue itu. – Bernama