Malaysia seru negara anggota IORA pertingkatkan lagi kerjasama

PUTRAJAYA, 18 NOV – Malaysia menyeru semua negara anggota Persatuan Negara-negara Pesisir Lautan Hindi (IORA) mempertingkatkan lagi kerjasama untuk meraih hasil yang lebih berkesan.

Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah ketika menyampaikan kenyataan Malaysia pada Mesyuarat Majlis Menteri-Menteri IORA ke-21 berkata ini akan membolehkan kumpulan itu menggunakan potensi rantau itu ke arah kemakmuran bersama.

Mesyuarat itu dipengerusikan secara maya oleh Bangladesh pada 18 Nov. Ia didahului oleh Mesyuarat Pegawai Kanan Majlis IORA ke-23 yang diadakan dari 15 hingga 17 Nov.

Kementerian Luar dalam satu kenyataan pada Khamis berkata, Saifuddin turut menyentuh mengenai diplomasi kesihatan, diplomasi kebudayaan, keselamatan maritim dan kerjasama lain pasca COVID-19.

Mengenai keselamatan dan jaminan maritim, ia menambah bahawa Malaysia menawarkan kepakaran dan pengetahuan teknikal Institut Maritim Malaysia (MIMA).

Bertemakan “Harnessing the Opportunities of Indian Ocean Sustainably for Inclusive Development” (“Memanfaatkan Peluang Lautan Hindi Secara Mampan untuk Pembangunan Inklusif”), IORA COM ke-21 membincangkan isu-isu yang menjadi perhatian bersama untuk mewujudkan wilayah Lautan Hindi yang selamat dan makmur sambil memastikan pembangunan inklusif melalui kerjasama sedia ada antara negara anggota IORA dan Rakan Dialog, kata kenyataan itu.

Mesyuarat Majlis Menteri-menteri IORA ke-21 menerima pakai Kenyataan Bersama Dhaka yang menekankan, antara lain, peranan penting IORA dalam menggalakkan pembangunan inklusif dan menekankan kepentingan menjaga keselamatan maritim di rantau Lautan Hindi semasa pandemik COVID-19. – Bernama