Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Malaysia wujudkan ekosistem ESG ASEAN

  KUALA LUMPUR, 19 SEPT – Bursa Malaysia Bhd (Bursa Malaysia) memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Bursa Saham Indonesia (IDX) dan Bursa Saham Thailand (SET) untuk bersama-sama mewujudkan ekosistem berkenaan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) antara rantau bagi mendorong penciptaan nilai perniagaan di samping menggalakkan pembangunan mampan di seluruh ASEAN.

  MoU berkenaan ditandatangani oleh Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Bursa Malaysia, Datuk Muhamad Umar Swift, Pengarah Urusan IDX, Iman Rachman dan Presiden SET, Pakorn Peetathawatchai di luar Mesyuarat CEO Bursa Asean ke-36.

  Muhamad Umar berkata ketiga-tiga pihak berhasrat meningkatkan kerjasama rentas sempadan dan merebut peluang untuk menyesuaikan langkah-langkah dan infrastruktur ESG yang menggalakkan amalan perniagaan yang mampan di ASEAN.

  “MoU itu mewujudkan asas kepada kerjasama yang serupa dengan bursa-bursa lain di Asia yang berminat dan meletakkan asas kukuh untuk menarik pembabitan rakan lain di utara global,” katanya dalam kenyataan hari ini.

  Sementara itu, Iman berkata beliau yakin bahawa kerjasama itu adalah penyelesaian untuk memacu perubahan yang positif di rantau itu.

  Pakorn pula berkata SET komited untuk menggalakkan amalan ESG di pasaran modal Thailand dan kerjasama itu membolehkan ketiga-tiga bursa mencipta bersama ekosistem ESG dan menyokong pengintegrasian pasaran ASEAN sebagai kelas aset bagi menarik pelabur antarabangsa.

  Bursa Malaysia, IDX dan SET akan meneroka pelbagai inisiatif, antaranya, namun, tidak terhad untuk mengenal pasti komponen kritikal infrastruktur ESG bagi menyokong syarikat meneruskan penyahkarbonan dan kemapanan me-rentas rantaian bekalan.

  Selain itu, ia turut melibatkan kewujudan persekitaran sandbox yang dihasilkan untuk memudahkan perdagangan dan melahirkan peluang perniagaan baharu kepada syarikat dan rantaian bekalannya, termasuk perusahaan kecil dan sederhana. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...