Monday, March 27, 2023
21.9 C
Brunei

-

Mangsa gangguan Air Tag tidak yakin penambahbaikan Apple

Gambar AFP & AP

WASHINGTON – Pada awalnya direka sebagai penyelesaian bagi orang yang pelupa, pengesan penjejakan digital Air Tag juga kadang-kadang digunakan untuk fungsi yang lebih jahat, dengan pengeluar Apple kini mendapati dirinya menjadi subjek kemarahan dan tuntutan undang-undang daripada orang Amerika yang telah diganggu dengan bantuan produk jenama itu.

Gajet perak dan putih yang berharga AS$29, bersaiz syiling besar, merupakan “cara mudah untuk mengesan barang awda,” menurut laman web Apple. Pelanggan boleh melekatkannya pada kunci, dompet atau beg galas mereka.

Apabila dihubungkan dengan aplikasi telefon pintar, Air Tag membolehkan pengguna mengikuti lokasi geografi barang mereka secara langsung jika barang itu hilang. Namun, pemancar isyarat berbentuk bulat kecil itu juga boleh menjejaki manusia yang membawa barang-barang tersebut, kadang-kadang tanpa pengetahuan mereka.

Itulah yang terjadi pada penyanyi, Alison Carney pada Jun 2022, ketika dia menemui Air Tag yang tidak dikenali di dalam begnya ketika bersedia untuk naik ke atas pentas di sebuah tapak konsert di Chicago.

Carney tidak meletakkan Air Tag itu di situ sendiri dan mengatakan dia tidak pernah menerima notifikasi daripada iPhone yang memberitahu bahawa aksesori yang tidak dikenali ditemui berdekatan.

Pencabulan

Walaupun berasa tidak tentu arah, penemuan Air Tag dalam begnya juga membantu Carney memahami beberapa kejadian yang membingungkan dalam hidupnya.

Sejak terputusnya hubungan mereka yang penuh pertelingkahan, bekas kekasih Carney sering menelefon dan mengirim mesej kepadanya, kadang-kadang mengetuk pintu rumahnya pada waktu tengah malam atau datang ke restoran di mana dia sedang makan.

“Setelah kami menemukan Air Tag itu, jelas sekali bahawa saya tidak gila,” kata Carney, yang tinggal di Washington, kepada AFP.

“Saya tahu bahawa seseorang sedang menjejaki (saya).

“Saya terasa diganggu. Saya undurkan diri. Saya berhenti keluar rumah,” tambahnya.

“Saya tahu bahawa seseorang mempunyai kemampuan untuk memasang peranti pada badan atau harta saya yang dapat menjejaki saya sepanjang hidup saya, dan peranti tersebut semakin kecil dan sukar untuk dikesan.”

Carney bukanlah satu-satunya mangsa di Amerika Syarikat yang telah dijejaki tanpa kehendak mereka dengan Air Tag.

Pada bulan Jun yang lalu, seorang lelaki berusia 26 tahun di Indiana dibunuh oleh teman wanitanya, yang mengikuti lokasinya melalui Air Tag selepas teman wanitanya berasa curiga bahawa dia berlaku curang, menurut dokumen mahkamah.

Polis di bandar Irving, Texas, juga sedang menyiasat beberapa insiden baru-baru ini yang melibatkan Apple Air Tag di mana mangsa dan pengganggu sudah mengenali satu sama lain, kata jurucakap polis, Robert Reeves.

Menurut Reeves, langkah seterusnya selepas aduan dikemukakan adalah untuk mengenal pasti pemilik akaun yang berkaitan dengan Air Tag, menggunakan nombor siri objek itu.

Tetapi Carney tidak pernah berpeluang mengetahui siapa dalang di sebalik Air Tag yang ditemukan dalam begnya kerana dia tidak membuat laporan polis, disebabkan takut akan balasan.

Apabila ditanya mengenai situasi tersebut, Apple menghantar kenyataan kepada AFP yang diterbitkan tahun lalu, di mana syarikat teknologi itu mengecam ‘sekeras-kerasnya penyalahgunaan produk mereka’.

Syarikat itu juga mengatakan ia telah mengemas kini sistemnya untuk memberi amaran kepada pelanggan yang membeli Air Tag bahawa mereka mungkin melakukan jenayah dengan menggunakan produk itu untuk menjejaki orang lain secara rahsia dan untuk memberitahu pengguna Apple apabila peranti mendapati penjejak yang tidak dikenali berada bersama mereka.

Aduan terhadap Apple

Namun, jaminan itu tidak mencukupi untuk meyakinkan Lauren Hughes dan seorang wanita yang menggunakan nama samaran Jane Doe, yang telah membuat aduan terhadap Apple di California.

Doe mengatakan bahawa selepas bercerai, bekas suaminya telah memasang Air Tag pada beg anaknya dua kali.

Dan dalam satu aduan yang difailkan pada bulan Disember, Hughes mengatakan bahawa dia menemui Air Tag yang dicoret dengan pen dan dibungkus dalam beg plastik yang melekat pada roda belakang keretanya.

Dalam dokumen mahkamah, kedua-dua wanita itu menyeru Apple atas apa yang mereka anggap sebagai sistem amaran yang tidak mencukupi. Amaran Air Tag yang dihantar oleh syarikat tersebut tidak semestinya segera, dan hanya tersedia pada iPhone dengan iOS 14.5 atau lebih baharu.

Selain peranti Apple yang lebih lama, pengguna Android atau sistem pengendalian telefon pintar lain juga diabaikan, menurut Albert Cahn, Felo Teknologi dan Hak Asasi Manusia di Universiti Harvard.

Peranti Apple sentiasa mengimbas aksesori yang tidak dikenali di sekitarnya, jelas Cahn kepada AFP. Tetapi pengguna Android perlu memuat turun aplikasi khas dan kemudian secara khusus mencari Air Tag yang mungkin jahat.

“Apakah Apple mengharapkan pengguna Android menghabiskan masa seharian mereka hanya untuk memastikan mereka tidak dijejaki?” katanya. – AFP

Gambar fail menunjukkan sebuah peranti Apple Air Tag di Washington. – AFP
Peranti Apple Air Tag dapat dilihat dilekatkan ke atas tas tangan wanita menggunakan pita pelekat. – AFP
Peranti Apple Air Tag yang bersaiz kecil seperti wang syiling. – AFP
Peranti ini pada awalnya direka bagi membantu orang yang pelupa untuk mengesan barang mereka. – AFP
Orang ramai ketika mengunjungi kedai Apple di Pittsburgh. – AP
Gambar fail bertarikh 13 Februari menunjukkan sebuah peranti Apple Air Tag dan tas tangan wanita di Washington. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -