Monday, February 6, 2023
22.7 C
Brunei

-

Mangsa helikopter sedar daripada koma

SYDNEY, 16 JAN – Seorang budak lelaki Australia berusia 10 tahun yang cedera parah dua minggu lalu apabila dua helikopter berlanggar, mengorbankan empat orang, telah tersedar daripada koma di hospital.

Nicholas Tadros kekal di Hospital Kanak-Kanak Queensland di Brisbane di mana kakitangan perubatan menyatakan keadaannya sebagai kritikal tetapi stabil.

“Ibunya, Vanessa Tadros, 36, terbunuh apabila dua helikopter taman tema Sea World bertembung semasa penerbangan pada 2 Januari di bandar pelancongan Gold Coast, 80 kilometer di selatan Brisbane.

“Mereka telah mengurangkan dos ubat penenangnya secara perlahan untuk melihat sama ada dia responsif. Dia telah bangun dan berupaya menjawab beberapa soalan dengan anggukan atau gelengan kepala,” kata Kumar, jurucakap keluarga Nicholas.

“Dia juga boleh memegang tangan ayahnya,” tambah Kumar, merujuk kepada bapa Nicholas, Simon Tadros, yang dikreditkan sebagai sumber maklumat dalam kenyataan itu.

Nicholas kekal menggunakan ventilator untuk menyokong pernafasannya dan dijadualkan menjalani lebih banyak pembedahan, katanya.

Pasangan British, Ron dan Diane Hughes serta juruterbang Ashley Jenkinson turut terbunuh dalam perlanggaran yang sedang disiasat oleh Biro Keselamatan Pengangkutan Australia.

Mangsa lain yang masih berada di hospital ialah seorang ibu berusia 33 tahun dan anak lelakinya berusia sembilan tahun yang masih stabil. – AP

Keranda ibu Nicholas, Vanessa Tadros, mangsa nahas kemalangan helikopter, dibawa semasa pengebumiannya di Sydney. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -