Mantan CEO Nissan berdepan tuduhan salah laku kewangan

TOKYO, 24 FEB – Bekas CEO Nissan muncul di mahkamah Tokyo hari ini bagi perbicaraan Greg Kelly, bekas pembantu Carlos Ghosn yang menghadapi tuduhan salah laku kewangan.

Kelly adalah satu-satunya orang yang dibicarakan di Jepun berhubung dengan kes Ghosn setelah hartawan automobil itu melarikan diri pada akhir 2019 ke Lubnan.

Kelly menghadapi satu tuduhan bersekongkol untuk melaporkan bayaran puluhan juta dolar yang didakwa dijanjikan oleh Ghosn setelah beliau bersara.

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Nissan, Hiroto Saikawa memberi keterangan hari ini bahawa beliau telah menandatangani dokumen yang berkaitan dengan pembayaran pasca persaraan atas nasihat Kelly, yang berpendapat bahawa Ghosn dibayar rendah berdasarkan standard global.

“Yang dibayar pada masa itu adalah rendah, jadi untuk menebusnya, kami percaya kami memerlukan pakej persaraan yang setara atau lebih baik daripada yang ada di syarikat AS,” kata Saikawa di mahkamah.

Beliau mengatakan beliau memahami dokumen yang ditandatanganinya merupakan draf.

Perbicaraan terhadap Kelly, bermula pada bulan September, mempersoal sama ada Kelly dan Nissan antara tahun 2010 dan 2018 secara tidak sengaja menyembunyikan pembayaran sekitar 9.2 bilion yen (AS$ 87 juta) yang dijanjikan kepada Ghosn ketika bersara.

Nissan, yang juga dibicarakan atas tuduhan pembayaran, menjawab ya dan telah mengaku bersalah, tetapi Kelly telah menegaskan bahawa beliau tidak bersalah sejak beliau ditahan pada tahun 2018. – AFP