Maraton Shanghai ditangguh kerana COVID-19

SHANGHAI, 10 NOV – Maraton Shanghai 2021 telah ditangguhkan, kata penganjur hari ini, memetik kebangkitan semula COVID-19 yang juga telah memaksa penggantungan maraton Beijing dan Wuhan.

China sedang memerangi wabak baharu yang didorong oleh varian delta yang telah merebak ke seluruh negara dan mencetuskan langkah baharu yang sukar untuk menghapuskan virus itu sebelum sukan Olimpik musim sejuk Beijing pada Februari.

“Hari ini, kami telah memilih untuk berhati-hati. Kami telah memilih kesihatan dan keselamatan pelari dan rakyat,” kata penganjur perlumbaan di akaun media sosial rasmi. Tarikh baharu akan diumumkan pada masa hadapan, katanya.

Pengumuman itu tidak menyatakan bilangan pelari yang akan bertanding, tetapi mengatakan kira-kira 9,000 menyertai acara tahun lepas. Penganjur maraton Beijing dan Wuhan mengumumkan bulan lalu bahawa perlumbaan itu juga ditangguhkan kerana wabak tersebut.

Walaupun bilangan kes di China kekal rendah – ia melaporkan 54 jangkitan baharu hari ini – China mengambil pendekatan toleransi sifar terhadap COVID-19 dan kerajaan amat prihatin terhadap sebarang kesan terhadap sukan musim sejuk 4 hingga 20 Februari. – AFP