Marin hanya perlu 15 minit singkir Qi Xuefei

BANGKOK, 13 JAN – Carolina Marin dari Sepanyol mempamerkan aksi cemerlang di pusingan pertama badminton Terbuka Thailand semalam ketika dia memulakan musim dengan pantas, enam bulan sebelum beliau mempertahankan gelaran Olimpiknya.

Bekas pemain nombor satu dunia itu berjaya mengalahkan Qi Xuefei dari Perancis yang berada di kedudukan ke-37, memenangi perlawanan pertama hanya dalam 15 minit dengan menamatkan perlawanan 21-10, 21-12.

Terbuka Thailand adalah yang pertama dari tiga kejohanan yang dimulakan semula berturut-turut di Bangkok ketika kejohanan badminton disambung semula setelah koronavirus melanda musim 2020.

“Saya merasa sangat gembira dapat kembali ke gelanggang setelah beberapa bulan tanpa kejohanan. Saya sangat merindukannya,” kata Marin.

“Saya ingin mendapatkan kembali persaingan ini, saya cukup bersemangat. Saya datang dengan tekad untuk menang tetapi juga tetap fokus pada rancangan permainan saya.

“Menang di sini adalah yang saya mahukan. Saya mahu memenangi gelaran di sini.”

Ia adalah acara antarabangsa pertama buat pemain berusia 27 tahun itu sejak tewas di final Terbuka Denmark pada Oktober lalu.

Pemain beregu campuran dari Mesir, Adham Hatem Elgamal telah disahkan positif COVID-19 dan menarik diri dari kejohanan tersebut.

Bintang badminton India, Saina Nehwal adalah antara tiga pemain lain yang positif tetapi dibenarkan bermain kerana jangkitan mereka kurang berisiko, menurut Persekutuan Badminton Dunia. – AFP

Marin berjaya membuat kejutan di Terbuka Thailand selepas menewaskan Qi Xuefei hanya 15 minit dengan menamatkan perlawanan 21-10, 21-12, semalam. – AFP