Mark Adam risau keselamatan keluarga di Filipina

Penyanyi Mark Adam mengakui bimbang keselamatan ahli keluarganya terutama ibu, Florinda Macaraig Echivarre, 60, yang berada di kampung halaman di Bandar Cebu, Filipina.

Mark berkata peningkatan kes penularan wabak COVID-19 di negara kelahirannya itu membuatkan dia tidak senang duduk dan menghubungi mereka setiap hari bagi bertanya khabar.

“Saya sangat risaukan keadaan ibu dan adik-beradik di sana. Setiap hari saya bertanya khabar dan menasihati mereka supaya menjaga diri serta kesihatan… kali terakhir saya berjumpa ibu pada Januari lalu.

“Saya hanya ada dia saja untuk menumpang kasih selepas kehilangan ayah. Apabila tidak dapat ke sana untuk bertemu dengannya, saya akui tidak boleh duduk diam dan sentiasa berdebar.

“Saya akan selalu menghubungi atau membuat panggilan video untuk mengikuti perkembangannya. Bukan saya sahaja yang risau, dia pun risau keadaan saya di Kuala Lumpur,” katanya kepada mStar.

Mark menambah bahawa dia sedikit lega kerana ibunya sudah berpindah ke kawasan perumahan yang lebih teratur dengan kawalan keselamatan yang lebih baik.

“Selalunya setiap hari Ahad ibu akan keluar berjalan tapi sejak kes COVID-19 meningkat secara mendadak di Filipina, dia sudah tidak lagi keluar.

“Saya juga bersyukur ibu dah berpindah ke kawasan perumahan dikelilingi pagar di daerah Jugan, jadi tidaklah terlalu sesak dengan kawasan perumahan lain seperti keadaan rumah sebelum ini yang agak rapat.

“Mujurlah ada adik-beradik yang boleh jagakan ibu di kampung. Sehingga hari ini saya tak putus berdoa agar ibu dijauhkan daripada wabak itu,” katanya. – Agensi

Mark Adam mengakui bimbang keselamatan ahli keluarganya terutama ibu disebabkan oleh peningkatan kes penularan wabak COVID-19 di negara kelahirannya itu. – Agensi