Tuesday, May 30, 2023
23.6 C
Brunei

  -

  Marquez terlepas MotoGP Argentina

  PARIS, 28 MAC – Enam kali juara dunia MotoGP, Marc Marquez akan terlepas daripada perlumbaan Argentina minggu depan selepas menjalani pembedahan di tangan kanannya, menurut penganjur kejohanan semalam.

  Pelumba Sepanyol berusia 30 tahun itu mengalami kemalangan dalam MotoGP Portugal apabila dia mengalami kecederaan pada tangan dan diberikan penalti masa, walaupun bermula dari petak pertama.

  Pada pusingan ketiga, Marquez berlanggar dengan pelumba kegemaran Portugal, Miguel Oliveira, dan disambut dengan kecaman daripada beberapa peminat ketika dia kembali ke garaj di mana dia dengan cepat bergerak ke garaj pelumba KTM untuk memohon maaf.

  “Marc Marquez dan pasukan Honda ingin mengumumkan bahawa juara dunia lapan kali (selain daripada enam gelaran MotoGP, dia juga memenangi gelaran dunia Moto2 dan 125cc) menarik diri daripada perlumbaan seterusnya dalam kejohanan dunia untuk fokus sepenuhnya pada pemulihan dan berharap di pusingan akan datang dalam keadaan terbaik,” kata MotoGP dalam satu kenyataan.

  Kecederaan ini merupakan tamparan terbaru bagi Marquez, yang telah menjalani empat pembedahan sejak kemalangan di Grand Prix Sepanyol pada 2020.

  Kemudian, Oliveira juga terpaksa terlepas dari perlumbaan hujung minggu ini akibat kejadian itu.

  “Selepas kemalangan di Grand Prix Portugal, Oliveira menjalani ujian lanjut di bandar kelahirannya di mana kecederaan lanjut telah ditemui, yang tidak membenarkannya untuk memulakan perlumbaan kedua musim ini,” kata pasukan Aprilia Oliveira. – AFP

  Reaksi Marc Marquez (kanan) memeriksa pelumba Portugal, Aprilia Miguel Oliveira selepas terbabas semasa perlumbaan MotoGP Grand Prix Portugal di Litar Antarabangsa Algarve di Portimao. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -