Sunday, September 24, 2023
27.8 C
Brunei

  -

  Marrakech mula terima pelancong selepas gempa

  RABAT, MAGHRIBI, 18 SEPT – Bandar purba Marrakech di Maghribi mula menerima kedatangan semula pelancong, lebih seminggu selepas gempa bumi kuat yang meragut ribuan nyawa, lapor agensi Anadolu (AA).

  “Ramai pelancong kini melawat kebanyakan monumen bersejarah di bandar ini,” kata pemandu pelancong, Mohammad al-Rouweisi.

  Beliau berkata pasukan keselamatan memasang penghadang di sekitar bangunan dan tembok yang rosak di Marrakech sebagai langkah keselamatan untuk penduduk dan pelancong.

  Gempa bumi itu adalah yang paling kuat melanda Maghribi dalam tempoh seabad, menurut Institut Geofizik Kebangsaan negara itu.

  Kira-kira 3,000 orang terbunuh dan 6,125 cedera dalam gempa bumi berukuran 7 pada skala Richter yang melanda pada 8 September.

  Gegaran itu menyebabkan kerosakan kepada beberapa tapak pelancongan dan bersejarah di Marrakech, tapak Warisan Dunia UNESCO dan bandar-bandar lain di Maghribi.

  Antara tapak yang mengalami kerosakan di Marrakech ialah kawasan bandar lama yang dikenali sebagai Madinah dan tembok purba serta lorong sempit, dataran dan pasar Jemaa el-Fna yang terkenal di dunia dan menara Kotoubia. – Bernama

  Gambar AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...