Marseille hadapi hukuman UEFA

NYON, SWITZERLAND, 6 MAC – Marseille adalah kelab terbaharu yang menghadapi hukuman UEFA kerana melanggar peraturan Kewangan Permainan Adil.

UEFA berkata kelmarin panel hakim akan mengarahkan sama ada kelab Perancis itu melanggar perjanjian yang dikenakan untuk menyelesaikan masalah kewangan terdahulu.

Juara Eropah 1993 mengikuti Manchester City sebagai kelab berprofil tinggi yang melanggar peraturan kewangan yang memantau kelab yang layak untuk pertandingan UEFA.

Marseille berada di tempat kedua dalam kedudukan liga Perancis di bawah jurulatih Andre Villas-Boas dan bersedia untuk layak ke peringkat kumpulan Liga Juara-Juara musim depan. Hadiah itu boleh menjadi berisiko.

Kelab milik Amerika Syarikat ‘tidak mematuhi syarat’ yang dipersetujui untuk musim ini, kata UEFA.

Perjanjian UEFA dengan Marseille pada bulan Julai termasuk membayar 2 juta euro (AS$2.24 juta) dalam wang hadiah pertandingan. Sehingga 4 juta euro (AS$4.48 juta) boleh dikurangkan pada tahun-tahun akan datang, walaupun Marseille tidak layak untuk Liga Juara-Juara atau Liga Europa musim ini.

Marseille bersetuju untuk tidak melebihi kerugian sebanyak 30 juta euro (AS$33.6 juta) di bawah pengiraan FFP musim ini dan menghadkan nisbah gaji pemain berbanding pendapatan keseluruhan.

Penghakiman dalam kes itu mungkin akan berlaku di luar musim sebelum kelab Perancis mula bermain dalam pertandingan UEFA. UEFA berkata kelab Lechia Gdansk dari Poland juga disiasat. – AP

Jurulatih Marseille, Andre Villas-Boas ketika meraikan kemenangan menewaskan Toulouse 1-0 semasa perlawanan Liga Satu Perancis di Stade Velodrome di Marseille, pada 8 Februari. – AP