Maryland pamer patung Tubman, Douglass di Capitol

ANNAPOLIS – Ketika Amerika Syarikat sedang membahaskan pemindahan monumen Konfederasi, Maryland mendedahkan patung-patung gangsa terkenal pejuang pembebasan hamba abdi, Harriet Tubman dan Frederick Douglass pada satu upacara di Rumah Maryland State.

Patung-patung bersaiz manusia itu telah didedikasikan semasa sesi bersama khas Perhimpunan Agung Maryland di Dewan Rumah Lama, ruang di mana perhambaan dimansuhkan di negeri itu pada tahun 1864.

“Satu tanda keagungan sebenar yang memberi sinar kepada sistem penindasan dan mereka mempunyai keberanian untuk mengubahnya,” kata Speaker Dewan, Adrienne Jones, speaker dewan pertama berkulit hitam dan wanita, ketika menyediakan ucapannya. “Patung-patung ini adalah satu peringatan bahawa undang-undang kita tidak selalu benar atau adil. Namun akan sentiasa ada ruang untuk penambahbaikan.”

Ketika usaha mempamerkan patung-patung itu telah digerakkan lebih dari tiga tahun yang lalu, pendedahannya bertepatan dengan kepimpinan baharu dalam badan perundangan negeri.

Ini adalah sesi pertama Jones sebagai speaker, dan presiden Senat baharu yang pertama dalam lebih dari tiga dekad dipilih oleh para senator bulan lepas.

Patung gangsa Frederick Douglass dilihat semasa tontonan peribadi menjelang pembukaannya di Rumah Negeri Maryland, di Annapolis. –AP

Patung-patung, yang didedikasikan semasa Black History Month, direka untuk menunjukkan Tubman dan Douglass yang berumur namun mengenakan pakaian pada tahun 1864. Kedua-dua lelaki bersejarah itu dilahirkan di Pantai Timur Maryland.

Tubman melarikan diri daripada perhambaan untuk menjadi pejuang utama pemansuhan perhambaan dengan membantu hamba abdi melarikan diri melalui kereta api bawah tanah. Douglass juga melarikan diri daripada perhambaan, untuk menjadi penulis, penceramah, mempertahankan dan menyokong hak-hak wanita. Autobiografi beliau, yang diterbitkan pada tahun 1845, merupakan buku laris yang membantu menimbulkan pergerakan pembebasan hamba.

Patung-patung itu bukan satu-satunya contoh baharu yang yang mencerminkan imbasan sejarah perhambaan abdi kulit hitam.

Bulan lalu, potret bekas ahli parlimen wanita berkulit hitam menggantikan salah seorang gabenor berkulit putih yang telah berada di dinding selama 115 tahun. Lukisan Verda Welcome, yang dipilih untuk Senat negeri pada tahun 1962, adalah potret pertama orang hitam yang menghiasi dinding Senat Maryland.

Pada tahun 2017, negara itu mengeluarkan patung Roger B. Taney, hakim Mahkamah Tinggi AS dan penduduk asal Maryland yang menulis keputusan 1857 Dred Scott bagi menegakkan perhambaan dan menidakkan kerakyatan kepada orang Amerika Afrika.

Negeri Virginia terus mempamerkan beberapa monumen Konfederasi di ibu kota Richmond. Tetapi pada bulan Disember sebuah patung gangsa seorang lelaki kulit hitam dalam hoodie menunggang kuda dipasang secara kekal di halaman seni Muzium Seni Halus Virginia.

Arca ‘The Rumours of Wars’ sebelum ini dipamerkan di Times Square dan merupakan tindak balas artis Kehinde Wiley terhadap monumen Konfederasi di AS dan Selatan khasnya. – AP