Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Masa depan Eropah terancam – PM Itali

  LAMPEDUSA, ITALI, 17 SEPT – Perdana Menteri Itali memberi amaran hari ini bahawa ‘masa depan Eropah terancam,’ selepas ramai pendatang mendarat di pulau Mediterranean, Lampedusa.

  Ribuan pendatang dengan kapal dari pantai Afrika Utara mendarat di pulau paling selatan Itali minggu ini, mencetuskan krisis yang telah mencetuskan semula perdebatan mengenai pembahagian tanggungjawab dalam kalangan negara-negara Kesatuan Eropah (EU).

  Pada sidang akhbar dengan Presiden Suruhanjaya Eropah, Ursula von der Leyen semasa lawatan ke pulau itu, Giorgia Meloni berkata blok itu perlu bekerjasama untuk menghadapi cabaran penghijrahan yang tidak terkawal.

  Ia adalah “masa depan Eropah yang dipertaruhkan di sini, kerana masa depan Eropah bergantung pada kapasitinya untuk menghadapi cabaran besar,” kata Meloni.

  Antara Isnin dan Rabu, kira-kira 8,500 orang – lebih daripada keseluruhan penduduk tempatan pulau itu – tiba dengan 199 bot, menurut agensi migrasi PBB.

  “Imigrasi tidak teratur adalah cabaran Eropah yang memerlukan tindak balas Eropah,” kata von der Leyen, menyeru anggota blok lain untuk menerima beberapa pendatang.

  Persatuan Palang Merah Itali, yang mengendalikan pusat penghijrahan Lampedusa yang sesak, berkata hari ini bahawa 1,500 pendatang kekal di sana walaupun mempunyai kapasiti hanya 400 orang.

  Pemindahan pendatang ke Sicily dan tanah besar tidak mengikuti arus pendatang baharu, walaupun pemindahan selanjutnya dijangka dibuat hari ini, kata persatuan itu. – AFP

  Para pendatang dari Afrika Utara duduk di pelabuhan pulau Lampedusa Itali pada 16 September. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...