Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  Masa depan pencari tiram kian suram

  MUAR – Seawal pukul enam pagi, Muhammad Nashrul Nizam Abdul Rani, 22, sudah berada di jeti Kampung Pangkalan Tiram untuk meninjau keadaan air Sungai Muar sebelum memulakan rutin hariannya sebagai penyelam tiram.

  Dengan hanya berkemeja-T dan berseluar trek panjang, dia dan beberapa penyelam mula bergerak ke beting panjang iaitu salah satu lubuk tiram, yang hanya mengambil masa kurang lima minit dari jeti.

  “Inilah rutin kami setiap hari sebagai penyelam tiram kerana masanya tidak tetap, bergantung keadaan air tenang (antara pasang dan surut) dan tidak mudah sebenarnya untuk memastikan tekanan air. Jika arus kuat, bahaya mencari tiram kerana kami mengutipnya dengan menyelam,” katanya kepada Bernama, sambil membetulkan gogalnya.

  Kegiatan mencari tiram secara tradisional tanpa menggunakan sebarang peralatan menyelam moden ini adalah sumber ekonomi penduduk kampung di sini yang terletak kira-kira 1.5km dari Bandar Maharani, diusahakan sejak lebih 100 tahun lalu sehingga ke hari ini.

  Ramai yang menjadikan pekerjaan itu sebagai punca pendapatan berbanding nelayan laut kerana tiram Sungai Muar yang juga dikenali sebagai tiram putih atau nama saintifiknya crassostrea (magallana) saidii menjanjikan pendapatan lumayan kerana berkualiti tinggi dan mempunyai rasa yang enak.

  Muhammad Nashrul Nizam Abdul Rani mengasingkan saiz tiram yang dikutip oleh bapanya dari dasar Sungai Muar di bot mereka. (GAMBAR SISIPAN) Permintaan tinggi tiram putih Sungai Muar kerana keenakan rasanya yang boleh dimakan segar tanpa perahan lemon. – Bernama
  Muhammad Nashrul Nizam Abdul Rani menggunakan bakul basikal bagi memudahkannya mengambil hasil tiram dari dasar Sungai Muar. – Bernama
  Jeti nelayan tiram yang terletak kira-kira 1.5km dari Bandar Maharani. – Bernama
  Gambar Bernama

  Namun demikian, sejak kebelakangan ini, bilangan pencari tiram ini berkurangan kerana ramai yang sudah berusia dan tidak mampu lagi bekerja selain ada yang sudah meninggal dunia.

  “Tidak mudah menjadi penyelam tiram kerana ia memerlukan banyak tenaga untuk bertahan mengutip tiram di dasar sungai dan keupayaan menahan nafas dalam air.

  Pekerjaan ini sangat berisiko dan hanya mereka yang betul-betul berjiwa kental sahaja boleh mengharunginya.

  “Sebab itu, tidak ramai anak muda yang berminat menceburi bidang pekerjaan ini dan jumlah penyelam tiram aktif pun tidak sampai 10 orang. Yang muda pun hanya beberapa orang sahaja termasuk saya. Sampai bila (bekerja sebagai penyelam tiram), saya pun tidak tahu tetapi akan cuba pertahankan legasi turun-temurun ini,” tambahnya yang mula menjadi pencari tiram selepas tamat sekolah tingkatan lima.

  BERKEMUNGKINAN LENYAP?

  Di sebalik berpengalaman kira-kira enam tahun menjadi pencari tiram, Muhammad Nashrul Nizam masih berasa bimbang setiap kali turun ke sungai melakukan rutinnya.

  Ini kerana berisiko lemas ketika mengutip tiram di dasar sungai yang sedalam antara enam dan sembilan meter, sekiranya kayu bakau sepanjang 6.1 meter yang dipacakkan ke dalam dasar sungai di sebelah perahu mereka untuk berpaut, tumbang.

  Teknik menggunakan kayu untuk berpaut ini diwarisi daripada nenek moyang sejak kurun ke-19, bagi mengelak mereka daripada dihanyutkan arus.

  “Bukan semua penyelam tiram pandai berenang begitu juga saya dan kerana itu kaki kami akan berpaut pada kayu semasa turun ke dalam sungai sementara tangan akan mencari dan mengutip tiram untuk dipenuhkan ke dalam bakul basikal yang dipegang penyelam lain.

  “Sebab itu, kami bimbang kalau arus air kuat kerana takut tidak dapat mengimbangi badan semasa berpaut pada kayu sehingga berisiko dihanyut arus selain terdedah dengan situasi hidung dan telinga berdarah akibat tekanan air kuat dan disengat ikan duri serta obor-obor,” katanya.

  Bekerja sepenuh masa sebagai penyelam tiram, dia sehingga ke hari ini masih belum dapat menguasai kemahiran menahan nafas untuk tempoh lebih lama sekurangnya empat hingga enam minit seperti mereka yang lebih berpengalaman.

  Biasanya, dia hanya mampu bertahan antara satu hingga dua minit sahaja bagi setiap selaman dan perlu naik ke permukaan sungai untuk menarik nafas sebelum menyelam semula.

  Setiap kali pencarian yang memakan masa tiga hingga empat jam sehari, dia mampu mengutip tidak kurang 90 biji tiram, yang akan dijual kepada peraih serta pemilik restoran di daerah tersebut dengan harga RM2 setiap satu, sekali gus menjanjikan pendapatan lumayan.

  “Pelancong luar turut tertarik dengan kaedah tradisi mencari tiram di sini dan ini juga menjadi sumber pendapatan sampingan apabila kami turut membawa pelancong untuk melihat dan merasai sendiri pengalaman tersebut.

  “Pekerjaan ini bagaimanapun kurang diminati oleh anak muda kampung di sini dan saya bimbang sekiranya tidak ada pelapis, pekerjaan mencari tiram itu akan lenyap suatu hari nanti,” katanya.

  KEISTIMEWAAN TIRAM MUAR

  Permintaan tinggi tiram putih Sungai Muar dalam kalangan penggemar tiram berbanding spesies Crassotrea Belcheri (tiram kapak) yang boleh juga dijumpai di sungai berkenaan adalah kerana keenakan rasanya yang boleh dimakan segar tanpa perahan lemon.

  Malah, keistimewaan itu juga menjadikan tiram berkenaan dikatakan setaraf dengan tiram yang boleh ditemui di perairan Amerika Syarikat atau Eropah yang terkenal dengan tinggi kualitinya selain kajian Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Queen’s University Belfast, United Kingdom mengesahkan spesies tiram putih Sungai Muar tidak terdapat di mana-mana kawasan lain di dunia.

  Hasil kajian itu serta perbandingan data yang dilakukan penyelidik dengan koleksi tiram yang terdapat di muzium di Eropah dan spesies yang terdapat di Asia, mendapati tiada rekod DNA yang sama dengan tiram putih di muara Sungai Muar.

  Penemuan itu mengejutkan penyelidik Dr Nur Leena Wong dari Institut Antarabangsa Akuakultur dan Sains Akuatifk (I-AQUAS), UPM dan Dr Julia Sigwart dari Queen’s University Belfast kerana selepas lebih 160 tahun tiram itu diketahui dan dituai secara komersial di muara Sungai Muar tidak mempunyai nama saintifik.

  Walhal, spesies itu yang dikenali sebagai tiram putih dalam kalangan penduduk dan nelayan tempatan kerana isinya berwarna putih pernah dijadikan makanan istimewa untuk golongan diraja serta pegawai tinggi sebelum kemudiannya diperluaskan ke pasaran Singapura apabila dieksport pada awal 1900.

  Tiram itu dinamakan sebagai crassostrea saidii sebagai mengiktiraf usaha yang dilakukan oleh Md Saidi Mohamed yang giat mempromosikan penyelidikan dan pemuliharaan untuk kelestarian tiram ini sejak tahun 2013.

  “Tiram spesies ini dipercayai antara 10 jenis hidupan akuatif terbaik di dunia, malah tidak loya apabila dimakan begitu sahaja tanpa perahan lemon seperti spesies lain dan kerana itu digelar tiram premium. Malah, tiram ini menjadi rebutan berbanding spesies lain apabila dihidangkan di hotel misalnya,” kata seorang lagi penyelam tiram, Nasir Kassim yang melakukan pekerjaan itu sejak lebih dua dekad, dari usia 16 tahun.

  Bapa kepada tiga anak ini turut mengakui kesukaran mendapat pelapis dalam generasi muda bagi meneruskan aktiviti ekonomi warisan turun temurun ini.

  Nasir yang bimbang dengan situasi berkenaan pernah cuba untuk menternak tiram tersebut di negeri lain tetapi tidak berjaya apabila daripada10 benih tiram yang dibiaknya, hanya dua sahaja mampu hidup.

  Ini mungkin kerana plankton yang menjadi makanan utama tiram berkenaan tidak ada di sungai lain kecuali di Sungai Muar sahaja.

  Selain itu, kajian Nur Leena dan Julia mendapati tiram putih itu hanya hidup di muara Sungai Muar dengan kemasinan air lapan hingga 25 ppt (ukuran kemasinan) dan tidak boleh hidup di dalam air laut.

  IMPAK PERUBAHAN IKLIM

  Di sebalik kebimbangan penyelam tiram Sungai Muar untuk mencari pelapis, situasi perubahan iklim yang tidak menentu ini juga turut merungsingkan apabila pencarian rezeki utama mereka turut terjejas khususnya ketika berlakunya banjir.

  Mengimbau kembali banjir besar yang pernah menenggelamkan Segamat pada tahun 2016, bencana itu, Abdul Syukor Bahrom, 57, berkata ia turut memberi kesan kepada pencarian tiram di Sungai Muar apabila hampir dua tahun mereka tidak dapat mengutip tiram kerana tidak berlakunya pembiakan hidupan tersebut.

  “Masa banjir besar, 100 peratus tiram mati dan tiada pembiakan baharu disebabkan tidak ada benih. Kami langsung tidak dapat mencari tiram masa itu tetapi selepas dua tahun, hidupan akuatik itu kembali membiak.

  “Bagaimanapun, awal tahun ini berlaku banjir besar di Muar dan dianggarkan lebih kurang 85 peratus tiram mati. Setiap kali berlaku banjir besar, sukarlah kami mencari tiram,” katanya.

  Banjir besar, menurut yang sudah melakukan pekerjaan itu lebih 10 tahun menyebabkan berlakunya fenomena penerobosan air masin apabila air masin atau payau melepasi sempadan normal untuk air tawar.

  Walhal hidupan tersebut memerlukan air sungai payau (brackish water) dan keadaan ini menyebabkan tiram mati atau isi tiram bertukar menjadi cerah, lut sinar sekali gus menandakannya tidak lagi segar.

  “Apabila banjir, populasi tiram menurun dan jumlah tiram yang diperolehi turut terkesan.

  Jika bukan musim banjir, ribuan tiram boleh dipungut dalam sehari. Antara lain kerana proses sedimentasi atau pemendapan yang turut menyebabkan tiram mati,” katanya.

  Keadaan itu menyebabkan pasukan penyelidik I-AQUAS berusaha meningkatkan populasi tiram melalui pendekatan akuakultur. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...