Masa untuk Hazard buktikan kemampuan sebenar

MADRID, 6 OGOS – Real Madrid tidak sabar untuk menantikan aksi Eden Hazard dalam pertemuan menentang Manchester City pada Jumaat meskipun mereka tidak terlalu bergantung pada pemain tersebut.

Real Madrid berdepan dengan cabaran untuk mengubah kedudukan selepas tewas dalam pusingan pertama 2-1 pada Februari lalu, tidak ramai yang menaruh harapan kepada Hazard untuk menjadi inspirasi kebangkitan Madrid ketika mereka cuba untuk mengejutkan pasukan Pep Guardiola dan mara ke pusingan suku akhir Liga Juara-Juara.

“Kami tahu bahawa kami perlu pergi ke sana dan memenangi perlawanan,” kata Zinedine Zidane selepas pusingan pertama.

Ketika di England, dia mengukuhkan reputasinya sebagai salah seorang pemain penyerang terbaik di dunia, dan menentang pasukan pilihan untuk memenangi kejohanan, pentas perlawanan sudah tersedia buat Hazard untuk menyelamatkan mimpi ngeri dalam musim pertamanya di Sepanyol.

Namun sebahagian menganggap ia ini sebagai pertarungan antara Hazard dan Kevin De Bruyne, dua pemain bintang Belgium, atau menyamakan kemaraan Madrid dengan tekad tinggi Hazard, sesuatu yang belum lagi dilihat oleh peminat Madrid musim ini.

“Kami tahu pasukannya memenangi perlawanan bersama Eden,” kata Zidane pada Februari.

“Sebab itu kami menandatanganinya, dia pemain yang hebat.”

Tetapi Real Madrid telah memenangi perlawanan tanpa aksi pemain Belgium itu. Realitinya ialah Madrid telah mempelajari untuk tidak mensia-siakan pemain yang mereka beli dengan harga 100 juta euros tahun lalu dan semasa perasmiannya di Santiago Bernabeu, dia memberitahu bahawa dia ingin menjadi Galatico yang seterusnya. – AFP