Thursday, March 23, 2023
22.9 C
Brunei

-

Masalah gangguan air beri tekanan kepada Senegal

DAKAR – Ramai penduduk metropolis Dakar, Senegal bangun pada tengah malam dengan harapan untuk mengumpul air dari paip mereka, yang kebanyakannya kering.

“Kami bangun pada pukul 4 atau 5 pagi untuk mendapatkan air,” kata Sidy Fall, 44, di dapurnya di kawasan kejiranan kelas pekerja, dipenuhi dengan botol besar air yang disimpan.

Jika dia tidak bangun tepat pada waktunya, air sering mengalami gangguan bekalan pada pukul 5:30 pagi. Paip kadangkala kering selama dua atau tiga hari pada satu-satu masa.

Peningkatan populasi di Senegal mengakibatkan tekanan terhadap sumber air yang terhad di ibu kota separa gersangnya yang berjumlah lima juta orang, dengan masalah dijangka meningkat dalam beberapa dekad akan datang.

Ini adalah perkara biasa bagi kebanyakan bandar Afrika, di mana pelaburan infrastruktur telah ketinggalan berbanding demografi yang kukuh dan permintaan untuk air daripada industri dan pertanian.

Pekerja dari loji air Keur Momar Sarr3 (KMS3) berjalan di tapak semasa lawatan ke pusat rawatan air, sumber utama bekalan air untuk ibu kota Senegal, Dakar. – AFP
Keadaan air di negara tersebut yang menyebabkan penduduk terpaksa menggunakan besen untuk memperoleh air di Niarry Tally, kejiranan Dakar. – AFP

Seorang lelaki mengepam air dari perigi menggunakan pam sementara di tempat awam di Colobane. – AFP

Di Dakar, laporan Bank Dunia baru-baru ini menunjukkan pengurusan air yang lemah sebagai sebahagian daripada punca kekurangan, bersama dengan eksploitasi berlebihan dan pencemaran air bawah tanah.

Tetapi permintaan untuk air juga terus meningkat, menyebabkan pegawai perbandaran berlumba-lumba untuk menambah baik infrastruktur untuk mendapatkan bekalan.

“Air adalah sumber kehidupan, tetapi di sini air adalah punca masalah,” kata datuk bandar Golf Sud pinggir bandar Dakar, Khadija Mahecor Diouf pada mesyuarat awam minggu lalu.

Peningkatan populasi

Populasi Golf Sud telah meningkat daripada 70,000 kepada 125,000 orang dalam tempoh 10 tahun, kata Diouf kepada AFP, dan diramalkan meningkat dua kali ganda dalam beberapa dekad akan datang.

Separuh daripada semua isi rumah di pinggir bandar berhadapan masalah dengan air, katanya.

“Kami mempunyai populasi yang telah meningkat, skim perancangan bandar yang tidak teratur,” tambah Diouf, meramalkan bahawa masalah itu akan menjadi lebih teruk.

Kira-kira satu pertiga daripada 17 juta penduduk Senegal tinggal di wilayah Dakar, yang juga merupakan nadi ekonomi negara.

Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai kesukaran yang berkaitan usaha kemajuan itu. Sistem kumbahan serba daif, dan sebahagian daripada Dakar kerap banjir semasa musim hujan.

Diouf berkata bahawa terputusnya bekalan air adalah masalah sepanjang tahun.

Kerajaan Senegal, bagi pihaknya, berkata 99 peratus penduduk bandar dan 91 peratus penduduk luar bandar mempunyai akses kepada air.

Menangani masalah bekalan

Pihak berkuasa sedang berusaha keras untuk menyelesaikan masalah bekalan air di ibu negara dan kerajaan berkata ia telah membuat pelaburan infrastruktur yang besar.

Babou Ngom, dari syarikat air negeri Sones, berkata pelaburan baharu bermakna bekalan akan segera menyamai permintaan.

Dakar dibekalkan oleh empat loji yang mengepam air dari tasik kira-kira 250 kilometer di utara bandar serta dari akuifer yang dieksploitasi secara berlebihan.

Loji keempat mula berfungsi pada tahun lalu: Ngom berkata ia akan menghasilkan 200,000 meter padu air sehari menjelang akhir 2022 yang akan menjamin bekalan air Dakar sehingga 2026.

Sones juga sedang membina loji penyahgaraman di pantai Dakar, yang akan dibuka pada 2024.

Walaupun penduduk Dakar cepat menyalahkan kerajaan, presiden persatuan pengguna kebangsaan, Momar Ndao mengakui terdapat penambahbaikan.

Selalunya air hanya terdapat di tingkat bawah, bagaimanapun, pengguna semakin merungut mengenai harga yang terlalu tinggi, tambahnya.

Lebih banyak air

Sen’eau, sebuah firma swasta yang telah menguruskan air Dakar bagi pihak kerajaan tersebut sejak 2020, berhujah ia tidak boleh dipersalahkan kerana gangguan air yang berulang.

Firma berkenaan, di mana syarikat utiliti Perancis, Suez mempunyai 45 peratus saham menjadi sasaran kekecewaan umum.

Tetapi Diery Ba, pengarah Sen’eau, berkata syarikat itu telah mewarisi infrastruktur air gagal, yang telah ditetapkan untuk diperbaiki.

“Hampir tiada kawasan kejiranan mempunyai air 24 jam sehari,” katanya.

Walaupun peningkatan kepada rangkaian telah menyebabkan gangguan air, tempoh pelarasan ini akan berakhir, tambahnya.

Bil yang lebih tinggi juga berpunca daripada pengguna yang mengambil lebih banyak air daripada yang pernah mereka lakukan, katanya.

Walaupun terdapat penambahbaikan, persoalan masih berbangkit tentang bekalan air masa hadapan Dakar.

Menurut Bank Dunia, penggunaan air Senegal dijangka meningkat antara 30 dan 60 peratus menjelang 2035.

Negara tersebut perlu segera mengutamakan keselamatan air, kata bank berkenaan. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun perlu lupakan sejarah lampau

SEOUL, 21 MAC - Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol hari ini berkata hubungan dua hala antara Korea Selatan dan Jepun perlu bergerak ke...
- Advertisment -