Masalah paip dan elektrik terus jejaskan Penduduk AS

DALLAS – Suhu cuaca yang semakin tinggi melanda seluruh kawasan selatan Amerika Syarikat baru-baru ini, memberi kelegaan kepada kawasan yang dilanda cuaca sejuk yang berdepan kos pembaikan yang tinggi disebabkan oleh keadaan sejuk ekstrem dan terputus bekalan kuasa.

Di Texas, kawasan yang paling teruk terjejas, memberi amaran kepada penduduknya untuk memasak air terlebih dahulu sebelum minum, keadaan dijangka akan berkekalan selama beberapa hari. Keadaan sejuk yang berkurangan menyebabkan paip pecah di kebanyakan kawasan, ditambah dengan kesedihan ekoran dari keadaan yang menyebabkan lebih 70 kematian.

Baru-baru ini, matahari terbit di Dallas dan suhu cuaca mencecah 50 darjah celsius. Orang ramai keluar untuk bersiar-siar dan bersenam di kawasan kejiranan selepas beberapa hari berada di dalam kawasan tertutup. Jalan-jalan raya mula mengering dan timbunan ais mula mencair.

Linda Nguyen bangun dari sebuah bilik hotel di Dallas dengan jaminan yang dia tidak pernah diberikan hampir seminggu lamanya iaitu dia dan kucing kesayangannya terpaksa tidur di tempat lain yang mempunyai bekalan kuasa dan air.

Kuasa elektrik kembali pulih di apartmen tempatnya tinggal baru-baru ini. Tetapi dia tiba ke rumah selepas pulang bekerja pada sebelah malam, dia mendapati karpet basah disebabkan oleh paip pecah di bilik tidurnya.

Para pekerja berusaha untuk menukar paip yang pecah selepas musim panas mula bermula. – AFP
Makanan yang dibungkus untuk diagih-agihkan kepada golongan yang memerlukan. – AP

“Saya tidak boleh tinggal di sana,” kata Nguyen, 27, yang bekerja dalam bidang harta tanah. “Segala-galanya dalam keadaan teruk.”

Kematian disebabkan oleh cuaca termasuk seorang lelaki di pusat penjagaan kesihatan Abilene, di mana tekanan air yang kurang menyebabkan mustahil untuk melakukan rawatan perubatan. Pegawai turut dilaporkan terkorban kerana hipotermia, merangkumi golongan gelandangan dan mereka yang berada di dalam bangunan namun tidak mempunyai bekalan tenaga atau untuk memanaskan badan. Yang lain terkorban dalam kemala-ngan kereta di atas jalan yang licin atau disyaki teracun kerana gas karbon monoksida.

Dianggarkan separuh daripada kematian yang dilaporkan setakat ini berlaku di Texas, dengan beberapa kematian turut dilaporkan di Tennessee, Kentucky, Oregon dan beberapa kawasan di bahagian selatan dan negeri di kawasan tengah.

Seorang peladang Tennessee terkorban apabila cuba menyelamatkan dua ekor anak lembu dari kolam beku.

Pejabat Presiden Joe Biden baru-baru ini telah mengumumkan bencana besar di Texas, mengarahkan agensi persekutuan untuk membantu bagi pemulihan.

Ahli politik AS, Alexandria Ocasio-Cortez, ahli Demokratik New York, berkata melalui Twitter bahawa dia membantu mengumpulkan lebih AS$3 juta bagi bantuan. Dia telah membantu dalam simpanan makanan Houston, salah sebuah dari 12 organisasi Texas yang katanya akan menerima manfaat dari sumbangan tersebut.

Ribut menyebabkan lebih daripada 300,000 orang masih belum menerima bekalan tenaga di seluruh negara, kebanyakan mereka tinggal di Texas, Louisiana dan Mississippi.

Lebih dari 50,000 orang penduduk Oregon antara mereka yang tinggal tanpa bekalan tenaga, lebih seminggu selepas ribut salji menjejaskan grid elektrik. Jana Kuasa Elektrik Awam Portland berharap untuk mengembalikan perkhidmatan mereka kepada semua namun hanya 15,000 pelanggan yang menerima bekalan pada Jumaat malam.

Tetapi kemudahan mendapati kerosakan tambahan di kawasan yang tidak boleh dilalui sebelum ini.

Pegawai Oregon, Kate Brown mengarahkan Keselamatan Negara untuk pergi dari rumah ke rumah di beberapa kawasan bagi memeriksa kese-jahteraan penduduk.

Ketika kemuncak ribut salji paling teruk dalam tempoh 40 tahun, ia telah mengakibatkan bekalan tenaga terputus dan menjejaskan lebih 350,000 orang penduduk.

Di Virginia Barat, Appalachian Power berusaha memperbaiki kira-kira 1,500 tempat, bersamaan dengan 44,000 orang pelanggan di negeri yang kekal tanpa bekalan elektrik selepas mengalami ribut salji selama beberapa hari berturut-turut. Lebih 3,200 orang kakitangan cuba memulihkan bekalan kuasa, usaha mereka merangkumi enam buah kawasan yang paling teruk terjejas.

Di Wayne County, Virginia Barat, pekerja terpaksa menukar tiang elektrik yang sama sebanyak tiga kali kerana kejadian pokok tumbang.

Gabenor Texas, Greg Abbott membuat perjumpaan dengan penggubal undang-undang dari kedua-dua buah parti bagi membincangkan harga te-naga ketika penduduk Texas berdepan peningkatan bil elektrik yang melambung selepas harga barang elektrik meningkat sementara jana kuasa masih terputus.

“Kami mempunyai tanggungjawab untuk melindungi penduduk Texas dari bil tenaga disebabkan oleh cuaca, katanya dalam satu kenyataan.” – AP