‘Masih belum insaf’

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 APRIL – Seorang lelaki tempatan berusia 23 tahun telah dijatuhi hukuman penjara lapan tahun enam bulan serta enam kali sebatan selepas mengaku bersalah atas 12 pertuduhan membabitkan pecah rumah, khianat dan curi, serta melanggar Akta Penyakit Berjangkit.

Sementara itu, tiga lagi tertuduh bersama telah menafikan pertuduhan yang dikenakan terhadap mereka.

Hakim Mahkamah Perantaraan Harnita Zelda Skinner menjatuhkan hukuman itu ke atas Mohd Azwa’an bin Karim selepas memberi pertimbangan keadaan kes.

“Defendan adalah pesalah berulang, jelasnya tidak insaf daripada perbuatan jenayah terdahulu dan tidak mengambil kira harta orang lain,” tegas hakim.

Pendakwa Raya Aeny Zullizam mendedahkan di mahkamah bahawa defendan memecah masuk sebuah rumah pada waktu malam di Jalan Anggerek Desa pada Julai 2020 untuk mencuri.

Siasatan polis juga mendapati defendan telah memecah masuk sebuah rumah untuk mencuri di Kampung Orang Kaya Besar Imas antara Mei dan Jun 2021. Pada Ogos 2021, dia menceroboh sebuah rumah di Kampung Jerudong untuk mencuri.

Defendan juga didapati telah melakukan pecah rumah pada waktu malam untuk mencuri di sebuah rumah di Jalan Tanjong Selasih, Kampung Mengkubau antara 24 dan 28 Ogos 2021.

Sementara itu, pada 30 Ogos 2021, defendan melakukan pecah rumah pada waktu malam untuk melakukan curi di sebuah rumah di Jalan Masjid Salambigar, Lambak Kanan dan mencuri sebuah kereta di sana.

Mahkamah selanjutnya dimaklumkan bahawa defendan telah diuji positif COVID dan telah diasingkan di CHAM di Mahad Islam apabila dia melarikan diri daripada kuarantin untuk pergi ke pusat beli-belah berhampiran pada jam 5 petang pada 25 September 2021.

Defendan turut mencuri tong 20 liter berisi petrol dari sebuah rumah di STKRJ Lambak Kanan pada malam Oktober 2021.

Seterusnya, pada pagi 10 Oktober 2021, defendan telah melakukan khianat dengan memecahkan cermin kereta yang diletakkan di pencawang elektrik di lebuh raya Meragang dan mencuri komputer riba dari sebuah kereta.

Antara 11 hingga 12 Oktober 2021, defendan melakukan pecah rumah pada waktu malam untuk mencuri di Kampung Anggerek Desa.

Defendan turut memecah masuk sebuah rumah untuk melakukan pencurian di Jalan Kebangsaan, Kampung Anggerek Desa pada pagi 19 November 2021.

Defendan berjaya membawa lari harta bernilai ribuan ringgit semasa kes pecah masuk dilakukan yang turut menyebabkan kerosakan.

Mohd Azrian bin Haji Bungsu, 46, dan Ampuan Nur Suryati binti Ampuan Abdul Hamid, 27, telah menafikan semua tuduhan terhadap mereka dan akan menjalani perbicaraan.

Bagaimanapun, Haji Yusfadillah bin Haji Yussof yang berusia 33 tahun telah mengaku bersalah atas semua pertuduhan yang dihadapinya kecuali satu pertuduhan, dan mahkamah akan menetapkan hukuman selepas perbicaraan selesai dijalankan terhadapnya bagi pertuduhan yang dinafikannya.