Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Masyarakat antarabangsa diseru pertingkat kerjasama

BEIJING, 22 APRIL – Peserta Sidang Tahunan Forum Asia Boao (BFA) 2022 mengemukakan cadangan untuk mengurangkan “jurang pengimunan” global bagi menangani pandemik COVID-19, selain sepakat bahawa China adalah tenaga penting dalam usaha merealisasikannya.

Menurut statistik, jurang kadar pemvaksinan antara negara berpendapatan tinggi dengan negara berpendapatan rendah adalah besar apabila kadar itu mencapai 85 peratus di sesetengah negara maju, dan kurang daripada 10 peratus di hampir 20 buah negara.

Anggota penasihat BFA, merangkap Pengerusi Syarikat AstraZeneca, Leif Johanssen berkata kerjasama kapasiti penghasilan antarabangsa perlu ditingkatkan untuk mengurangkan “jurang pengimunan”. 

“Kebanyakan vaksin dihasilkan di negara maju dan kilang penghasilan boleh dibina di lebih banyak tempat lagi untuk mengubah situasi itu. 

“Dengan itu, masalah pembuatan dan pengagihan vaksin boleh diselesaikan secara lebih pantas,” katanya.

Untuk rekod, China telah membekalkan 2.1 bilion dos vaksin COVID-19 kepada lebih 120 buah negara dan pertubuhan antarabangsa serta mengadakan kerjasama teknologi penghasilan vaksin dengan lebih 20 buah negara.

Naib Ketua Jabatan Kerjasama Pembangunan Antarabangsa Negara China, Deng Boqing berkata kapasiti penghasilan vaksin COVID-19 China di luar wilayah telah mencatat satu bilion dos.

Beliau berkata China bersedia untuk terus mengintensifkan kerjasama masyarakat antarabangsa agar memberi sumbangan dalam mengurangkan “jurang pengimunan”. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -