Masyarakat Kenya berdepan masalah kemarau teruk

NAIROBI – Di tebing dasar sungai yang kering di mana unta melalui dengan mudah, Mbirayon Sarge, seorang ibu kepada empat orang anak yang berusia pertengahan umur, muncul dengan pakaian tradisional dan berdoa dengan suara yang besar untuk memohon hujan lebat.

Sarge antara puluhan wanita dari komuniti nomad Rendille di daerah Marsabit utara Kenya, telah berkumpul di kuil sementara berhampiran sungai kering untuk melakukan ritual bagi menamatkan musim kemarau yang berpanjangan.

“Kami berkumpul di tebing sungai kering untuk berdoa agar hujan turun dan ia telah menjadi rutin dalam sebulan yang lalu,” kata Sarge kepada Xinhua semasa temu bual baru-baru ini di kuil tersebut. Beberapa rakan sebayanya berjalan kaki beberapa kilometer setiap hari untuk berkumpul di kuil itu dan melakukan ritual memohon hujan.

Nasibnya itu mencerminkan keadaan mengerikan yang dihadapi oleh pengembala di kawasan besar Kenya yang luas, terpencil dan gersang ketika kemarau teruk meningkatkan kebuluran, zat makanan kurang, penghijrahan dan konflik.

Langata Turuga, seorang penggembala dan pernah berbangga memiliki 100 ekor kambing, duduk termenung di atas konkrit sambil menunggu gilirannya dengan sabar untuk mengambil air di telaga masyarakat yang mengering. Penggembala tua itu mendedahkan separuh kambingnya mati akibat kemarau dan penyakit, justeru mendorongnya ke jurang kelangsungan hidup.

Kelihatan dua orang lelaki berusaha untuk mendapatkan air dari telaga air di Marsabit, Kenya utara. – Xinhua

“Kehilangan 50 ekor kambing semasa musim kemarau sekarang amat merugikan. Kami adalah orang nomad yang ghairah tetapi menderita akibat kemarau yang kerap berlaku sejak kebelakangan ini,” kata Turuga. Kemarau yang teruk di halaman rumahnya telah memaksanya melakukan perjalanan siang dan malam yang panjang merentasi rupa bumi yang berbahaya untuk mencari air dan padang rumput untuk melindungi baki kambingnya daripada kelaparan.

“Kami bergantung kepada ternakan untuk membesarkan anak-anak kami dan membayar yuran sekolah mereka tetapi menjadi mustahil untuk memenuhi kewajipan itu kerana kemarau membunuh lembu dan kambing kami,” kata Turuga.

Duduk di atas bangku kayu tradisional di luar pondok sementaranya, Ntimiton Lelala menghilangkan rasa sedih ketika dia mengurut seekor kambing putih yang ibunya baru sahaja mati akibat kemarau.

“Kami kehilangan satu demi satu kambing kerana kekurangan air dan padang rumput menjadi lebih teruk. Kadang-kadang kami tidur dalam keadaan lapar kerana makanan tidak mencukupi,” kata Lelala.

Dia adalah antara lebih 2.1 juta rakyat Kenya yang tinggal di lebih puluhan daerah gersang dan separa gersang termasuk Marsabit yang kini dilanda kemarau.

John Ougo, penolong pengarah Pengurusan Kemarau Kebangsaan, Pejabat Daerah Marsabit, berkata kira-kira 30 peratus penduduknya, atau 160,000 orang, mengalami makanan tidak selamat di tengah-tengah kemarau.

Dan lebih 80 peratus padang rumput telah musnah yang membawa kepada penghijrahan terdesak selain konflik sumber.

Presiden Kenya Uhuru Kenyatta awal bulan lalu mengisytiharkan kemarau, yang melanda beberapa bahagian negara itu, sebagai bencana negara. Persatuan Bulan Sabit Merah Kenya berkata 2.1 juta rakyat Kenya kini menghadapi masalah kekurangan makanan akut yang tinggi, meningkat daripada 1.4 juta pada Februari berikutan keadaan kemarau yang semakin teruk. – Xinhua