Masyarakat Tru Son kekalkan tradisi pembuatan periuk tanah liat

Walaupun tidak canggih, rumit seperti tembikar Bat Trang atau Phu Lang, perkampungan membuat periuk tanah liat di Tru Son, daerah Do Luong, wilayah Nghe An, Vietnam adalah desa yang sederhana sama seperti namanya.

Ini adalah satu-satunya kampung di Nghe An yang membuat periuk tanah, jadi ia juga dipanggil ‘desa periuk tanah’.

Pada musim ini, penduduk kampung sibuk membakar tanur untuk menyediakan barangan untuk pasaran Tahun Baharu Cina.

Keluarga Nguyen Dình Thoan menghabiskan waktu petang musim sejuk dengan menyusun periuk tanah liat di atas tanur.

Selain jerami padi, keluarganya menggunakan daun pain, daun cendana atau cajuput untuk membakar tanur. Setiap jenis daun akan menghasilkan warna yang berasingan untuk produk.

Masyarakat Tru Son terikat dengan pembuatan tembikar tanah liat selama beberapa generasi. – ANN/VNS
Tru Son merupakan satu-satunya desa di Nghe An yang membuat periuk tanah. – Agensi
Produk desa Tru Son juga sangat pelbagai dengan periuk untuk memasak air, nasi, daging dan ikan, serta untuk hiasan atau rebusan herba perubatan tradisional. – Agensi
Tembikar Tru Son dibuat sepenuhnya menggunakan tangan.
Kelihatan penjual periuk tanah berehat di tepi jalan. – ANN/VNS

Ini merupakan peringkat penting dalam proses pembuatan periuk tanah liat di kampung Tru Son. Semua orang di dalam rumah dikerah untuk memastikan api terus menyala. Walaupun musim sejuk, muka Thoan dibasahi peluh dan dilumuri jelaga.

“Ia mengambil masa kira-kira lima hingga enam jam untuk membakar periuk, jadi kami biasanya bermula pada tengah hari dan menghabiskannya pada lewat petang. Kami bukan sahaja memasukkan bahan api ke dalam relau dan terus membakarnya, kami perlu memusingkan periuk berkali-kali, jadi kerja ini juga agak sukar dan perit”, Thoan memberitahu Viet Nam News (VNS).

Produk yang siap dibakar diletakkan dalam longgokan menunggu untuk dijual. Kos setiap periuk bergantung kepada saiz dan jarak pengangkutan. Yang paling murah dijual pada harga purata VND10,000 hingga VND20,000 (kira-kira AS$43) satu.

Menurut Thoan, tanur adalah kira-kira 1m tinggi dan 2m lebar. Bergantung pada saiz setiap produk, relau boleh membakar dari 250-600 produk. Untuk membuat periuk, peringkat pemilihan tanah adalah sangat penting. Tanah liat dipilih di Nghi Van di Daerah Nghi Loc dan Son Thanh di daerah Yen Thanh.

Tanah liat kemudiannya dipotong kecil-kecil dan diuli dengan baik. Apabila keperluan dipenuhi, diletakkan di atas meja putar untuk membentuk produk. Peringkat membentuk dilakukan oleh tukang yang mahir.

Produk desa Tru Son juga sangat pelbagai dengan periuk untuk memasak air, nasi, daging dan ikan, serta untuk hiasan atau rebusan herba perubatan tradisional.

Seorang pembuat tembikar, Nguyen Huu Thanh berusia 63 tahun berkata keluarganya membuat kira-kira 800 buah periuk setiap minggu. Setiap produk berharga VND10,000. Jumlah ini meningkat menjelang Tet, jadi tanurnya mesti dinyalakan secara berterusan untuk memenuhi permintaan.

Keluarga Nguyen Th Thai di Hamlet 12 mempunyai ramai pelanggan di wilayah utara yang memesan periuk tanah liat. Untuk mempunyai barangan yang mencukupi untuk membekalkan pasaran, keluarganya biasanya mempunyai lima pekerja dengan gaji sekitar VND4 juta (AS$174) setiap orang setiap bulan.

Thai juga membeli periuk tanah liat daripada penduduk kampung lain dan menjualnya kepada peruncit di Thai Nguyen, Ha Noi, Ha Nam dan Quang Binh. Secara purata, setiap minggu, keluarga Thai membekalkan pasaran dengan lebih daripada 4,000 buah, membawa pendapatan sekitar VND10 juta (lebih AS$17,000).

Nguyen Th Chung, yang tinggal di Hamlet 12, berkata dia telah bekerja sebagai tukang periuk sejak dia masih kecil. Kini dia berusia hampir 60 tahun tetapi dia masih terikat dengan kraf itu. Sebelum ini, kerana tidak banyak pasaran produk, keluarganya hanya boleh membakar sekitar 300 buah sebulan dalam satu atau dua tanur. Kini, ramai pelanggan datang ke rumahnya jadi setiap bulan keluarganya membakar empat atau lima tanur, dan menyediakan pekerjaan tetap untuk tiga pekerja.

Pekerjaan tradisional

Kraf tembikar tanah liat di Tru Son telah wujud sejak sekian lama dan biasanya kekal dalam keluarga. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, banyak restoran, hotel dan perkampungan nelayan tradisional telah berkembang, menjadikan periuk tanah liat tradisional lebih popular. Ini telah membolehkan kraf kuno di Tru Son berkembang semula.

“Membuat periuk tanah liat adalah kraf kuno yang diturunkan dari generasi ke generasi. Saya berumur 54 tahun tetapi mempunyai lebih daripada 40 tahun pengalaman.

“Sebelumnya, saya terpaksa berbasikal ke wilayah lain untuk menjual barangan saya. Tetapi sekarang, saya hanya membuat jualan borong di rumah,” kata tukang periuk Thoan sambil tersenyum.

Menurut legenda, ketika kampung itu dijumpai, kehidupan orang ramai sangat sengsara. Sepanjang tahun, mereka hanya berharap pada beberapa petak ladang yang tandus. Melihat ini, seorang puteri muda datang untuk mengajar orang bagaimana membuat periuk tanah liat untuk memperbaiki kehidupan mereka.

Sejak itu, penduduk Tru Son telah terlibat dengan dan mengembangkan kraf tersebut hingga ke hari ini. Hampir setiap orang di Tru Son diajar membuat tembikar sejak kecil. Apabila berjalan di sekitar kampung, pengunjung dapat melihat warna coklat kemerahan dengan periuk tembikar bersaiz besar.

Pada masa ini, terdapat banyak kampung yang membuat periuk tanah liat di seluruh negara, tetapi Tru Son masih dianggap sebagai tempat untuk menyimpan ciri-ciri paling asas tembikar kuno.

Produk tidak rumit, tetapi sangat sederhana dan mudah digunakan. Walaupun periuk tanah liat Tru Son sangat ringan dan nipis, ia mempunyai kekerasan dan ketahanan yang tinggi. Lebih-lebih lagi, apabila menggunakan produk ini untuk memasak makanan atau ubat-ubatan herba, rasa yang melekat pada hidangan itu terpelihara.

Walaupun tidak lagi berkembang seperti dahulu, pembuatan periuk tanah liat di Tru Son tidak hilang. Pihak berkuasa tempatan dan rakyat sentiasa berusaha membina dan mengembangkan kraf tersebut bagi memelihara ciri-ciri tradisi tanah air.

Berkat usaha ini, masih terdapat lebih 60 isi rumah membuat tembikar di kampung itu hari ini, menghasilkan puluhan ribu produk untuk membekalkan pasaran setiap bulan.

Menurut Nguyen Thy Chinh, pengerusi Jawatankuasa Rakyat Tru Son, dalam tempoh lima tahun yang lalu, perdagangan periuk tanah liat telah berkembang dengan agak baik kerana permintaan pengguna yang lebih tinggi.

“Secara purata, seseorang itu berpendapatan VND5-7 juta sebulan. Selain membuat periuk, mereka juga bekerja dalam bidang pertanian, jadi ramai keluarga mempunyai kehidupan yang lebih baik daripada sebelum ini,” katanya.

Chinh menambah pihak berkuasa akan menubuhkan sebuah koperasi untuk menyokong tembikar tempatan dalam pengeluaran dan pemasaran. – ANN/VNS