Matawang Yuan kukuh berbanding dolar

HONG KONG, 6 Jan – China hari ini menaikkan yuan berbanding dolar dalam peningkatan sehari terbesarnya sejak 2005, selepas nilai dolar jatuh berbanding matawang-matawang utama hari sebelumnya.

Pasaran-pasaran di Asia mendatar selepas perubahan kecil sehari di Eropah dan di Wall Street, tetapi saham-saham Samsung meningkat ketika ia menjangkakan keuntungan meningkat manakala Toyota menurun ekoran ancaman Donald Trump berhubung kilang kenderaan baru di Mexico.

The People’s Bank of China (PBoC) yang gigih mengukuhkan yuan yang merosot, menetapkannya pada 6.8668 berbanding dolar, menurut Sistem Perdagangan Tukaran Asing China yang mengendali pasaran tukaran asing kebangsaan.

Kenaikan 0.92 peratus adalah peningkatan harian paling tinggi sejak Julai 2005 dan dibuat selepas yuan berdepan dengan 7.0 berbanding dolar, had yang tidak melebihi dalam tempoh lebih lapan tahun.

Nota 100 yuan dan satu nota dolar AS di Beijing. China hanya menaikkan kadar pertukaran untuk yuan berbanding dolar AS sebanyak 0.92 peratus daripada hari sebelumnya, peningkatan satu hari yang terbesar sepanjang 11 tahun. – AFP
Nota 100 yuan dan satu nota dolar AS di Beijing. China hanya menaikkan kadar pertukaran untuk yuan berbanding dolar AS sebanyak 0.92 peratus daripada hari sebelumnya, peningkatan satu hari yang terbesar sepanjang 11 tahun. – AFP

Matawang China tertekan ekoran ketidakpastian keadaan ekonomi kedua terbesar di dunia itu, aliran besar keluar modal dan kenaikan mendadak dolar ekoran kemenangan Donald Trump dalam pilihan raya dan jangkaan kenaikan kadar faedah AS.

Beijing hanya membenarkan yuan yang dikawal ketat naik atau jatuh dua peratus pada mana-mana sisi penetapan harian, untuk mencegah turun naik dan mengekalkan kawalan ke atas matawang itu.

Minggu lalu China berkata ia akan hampir menggandakan bilangan matawang asing yang digunakannya untuk menentukan nilai rasmi yuan, dengan itu mencairkan peranan dolar ketika pihak berkuasa berusaha menghentikan kejatuhan yuan dan meramalkan imej kestabilan dalam unit itu.

Dalam pasaran, Samsung melonjak 1.9 peratus ekoran berita ia menjangkakan keuntungan akan meningkat dengan hampir 50 peratus dalam suku Disember, ketika harga cip memori menaikkan perolehan kepada mata tertingginya dalam tempoh tiga tahun meskipun kekecohan penarikan balik telefon pintarnya. – AP