Wednesday, October 4, 2023
23 C
Brunei

  -

  Mati keracunan makan sardin awet

  BORDEAUX, 13 SEPT – Seorang wanita meninggal dunia di Perancis akibat botulisme selepas makan ikan sardin di sebuah restoran minggu lalu dan 12 yang lain dalam rawatan untuk penyakit yang jarang berlaku itu, kata pegawai kesihatan hari ini.

  Botulisme adalah penyakit saraf serius yang biasanya disebabkan oleh makan makanan yang telah diawet dengan tidak betul.

  Restoran di Bordeaux, barat daya Perancis, telah mengawet sardin itu sendiri, kata pihak berkuasa kesihatan DGS lewat kelmarin.

  Warganegara wanita yang maut, berusia 32 tahun itu masih belum dipastikan, kata sumber yang rapat dengan kes itu.

  Seorang doktor di hospital Pellegrin di Bordeaux, Benjamin Clouzeau, berkata 12 orang lagi masih menerima rawatan kecemasan hari ini. Lima daripada mereka menggunakan alat bantuan pernafasan.

  Kumpulan itu termasuk warga Amerika, Ireland dan Kanada, katanya.

  Seorang warga Jerman pulang untuk rawatan, begitu juga seorang penduduk Barcelona, ​​Sepanyol, kata doktor itu.

  Kesemua mereka telah makan di restoran, Tchin Tchin Wine Bar di Bordeaux pada antara 4 dan 10 September, yang terkenal dengan wain dan makanannya apabila terdapat sejumlah besar pelancong di bandar itu. – AFP 

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 mati dalam tempoh 24 jam di India

  NEW DELHI, 3 Oktober - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...