Tuesday, October 3, 2023
33.4 C
Brunei

  -

  Matsuyama pertahankan Kejuaraan Zozo di Jepun

  TOKYO, 28 SEPT – Pemain nombor 18 dunia Hideki Matsuyama berkata pada Selasa bahawa dia akan mempertahankan kejuaraan Kejohanan Zozo pada acara Jelajah PGA AS tanah airnya di Jepun bulan depan.

  Juara Masters 2021 itu menggembirakan penyokong di tanah air setahun lalu apabila dia menerima sorakan ketika memenangi lima pukulan di Kelab Desa Narashino di Chiba, dekat Tokyo.

  “Saya dengan sukacitanya mengumumkan akan menyertai Kejohanan Zozo sekali lagi tahun ini dan sangat gembira dapat bersaing sebagai juara bertahan dalam satu-satunya kejohanan Jelajah PGA yang diadakan di Jepun,” kata Matsuyama.

  “Saya akan melakukan yang terbaik untuk bermain dengan baik untuk semua peminat golf yang sentiasa menyokong saya, dan saya berharap dapat melihat peminat saya di padang golf.”

  Menyertai Matsuyama, yang merupakan sebahagian daripada pasukan antarabangsa yang kalah dalam Piala Presiden pada Ahad, di padang Narashino adalah menjadi pencabar pasukan AS Xander Schauffele, Collin Morikawa dan Cameron Young.

  Matsuyama juga akan menentang sembilan rakan sepasukannya semasa Piala Presiden, termasuk Sungjae Im dari Korea Selatan, Kim Si-woo, K.H. Lee dan bintang yang sedang meningkat naik Tom Kim, ketika dia dijangka menjadi pemain pertama yang memperta-hankan gelaran pada acara Jelajah PGA Jepun dengan hadiah AS$11 juta.

  Matsuyama, 30, meraih kejuaraan Jelajah PGA ketujuhnya pada Oktober tahun lalu apabila Kejuaraan Zozo kembali ke Chiba selepas terhenti akibat COVID pada 2020.

  Satu-satunya kejuaraan Masters Asia, Matsuyama adalah naib juara kepada Tiger Woods pada Kejohanan Zozo yang julung kali diadakan pada 2019, apabila pemain Amerika itu memenangi kejuaraan Jelajah PGA ke-82 yang menyamai rekod di Kelab Desa Narashino, dan kehadirannya akan memastikan ramai penonton sekali lagi untuk acara elit 78 pemain. – AFP

  Aksi Hideki Matsuyama melakukan pukulan dari tee keenam kejohanan golf Piala Presiden di Kelab Quail Hollow, di Charlotte, N.C., pada 25 September 2022. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 termasuk 12 anak damit maut dalam 24 jam di hospital

  NEW DELHI, 3 OKT - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...