Wednesday, October 4, 2023
32.7 C
Brunei

  -

  Mawar semakin melemah, hujan lebat kekal ancaman

  MANILA, 28 MEI – Taufan Mawar sedikit melemah ketika bergerak ke arah Filipina, tetapi hujan lebat masih mengancam beberapa bahagian negara itu dalam tempoh tiga hari akan datang, biro cuaca negeri memberi amaran hari ini.

  Dalam nasihat terbarunya, Pentadbiran Perkhidmatan Atmosfera, Geofizik dan Astronomi Filipina berkata Mawar akan menurunkan hujan di wilayah di utara Pulau Luzon dan wilayah tengah Filipina.

  Biro itu berkata Mawar juga akan meningkatkan monsun barat daya, membawa hujan lebat di beberapa kawasan Luzon dan tengah Filipina yang boleh mencetuskan banjir dan tanah runtuh.

  Monsun barat daya juga mungkin membawa angin ribut sekali-sekala mencecah kekuatan ribut dari malam ini hingga esok di banyak kawasan di Luzon, tengah dan selatan Filipina, tambah biro itu.

  Mawar dikesan 630km ke timur Pulau Luzon pada petang ini, bertiup ke arah barat laut pada kelajuan 15km sejam, membawa angin 165km sejam dan tiupan kencang sehingga 205km sejam, kata biro cuaca.

  Diego Mariano, ketua Pusat Pemantauan Bersama Pejabat Pertahanan Awam, berkata beberapa kawasan telah memulakan pemindahan awal penduduk di kawasan terdedah banjir di Luzon dan tengah Filipina. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...