Sunday, March 26, 2023
27.2 C
Brunei

-

Mayat tentera Perang Dunia Kedua dikenal pasti

HILL CITY, KANSAS, 19 MAC – Mayat seorang lelaki yang meninggal dunia semasa Perang Dunia Kedua di Jerman telah dikenal pasti dan akan dikembalikan ke negara asalnya untuk dikebumikan akhir tahun ini.

Mayat Tentera Amerika Syarikat (AS) Sgt. Gregory V. Knoll 22, dari Hill City. telah dikenal pasti pada Januari dan keluarganya baru-baru ini menerima taklimat penuh mengenai perkara itu, Agensi Perakaunan POW/MIA Pertahanan (DPAA) mengumumkan pada Jumaat.

Knoll telah ditugaskan kepada Kompeni M, Batalion ke-3, Rejimen Infantri ke-112, Divisyen Infantri ke-28.

Pada November 1944, batalionnya ditakluki oleh tentera Jerman ketika mereka cuba menawan Schmidt, Jerman, di hutan Hurtgen.

Mereka yang terselamat daripada serangan itu berundur ke Kommerscheidt, di mana Knoll dilaporkan terbunuh dalam serangan pada 7 November 1944.

Jabatan Pendaftaran Perkuburan AS menjalankan beberapa penyiasatan di kawasan Hurtgen antara 1946 dan 1950 tetapi tidak dapat mencari atau mengenal pasti mayat Knoll.

Seorang ahli sejarah DPAA kemudiannya menentukan satu set mayat yang tidak dikenali yang ditemui di Kommerschedt pada April 1946 mungkin milik Knoll.

Mereka kembali menerima desakan untuk menyiasat semula pada Julai 2021 dan menghantar sampel ke makmal DPAA di Pangkalan Tentera Udara Offutt, Nebraska, tempat saintis menggunakan DNA dan analisis lain untuk mengenal pasti mayat Knoll.

Knoll akan dikebumikan pada 7 Julai di Garden City. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -