Mbappe kekal di PSG

PARIS, 29 MEI – Keputusan Kylian Mbappe untuk kekal di Paris Saint-Germain (PSG) dan bukannya berpindah ke Real Madrid merupakan satu berita baik untuk bola sepak Perancis, kata jurulatih Perancis Didier Deschamps semalam.

Mbappe mengejutkan ramai orang dan mencetuskan kritikan daripada Sepanyol apabila bersetuju untuk memeterai kontrak tiga tahun baharu pada Sabtu lalu – meskipun kegagalan satu lagi Liga Juara-Juara oleh pasukan milik Qatar apabila disingkirkan oleh Real Madrid.

Deschamps, bercakap selepas kebanyakan skuadnya berkumpul sebelum perlawanan Liga Negara-Negara mereka, berkata dia enggan membangkitkan kemarahan Sepanyol berhubung cercaan Mbappe.

“Ia adalah pilihan Mbappe,” kata Deschamps.

“Berita Kylian akan kekal di Ligue 1 adalah perkara amat baik untuk bola sepak Perancis, dan bakal menyerlahkan lagi kejohanan di luar negara.

“Dia adalah warga Perancis dan dia terikat dengan kelabnya.”

Deschamps – yang mencatat kerjaya amat berjaya ketika membimbing Juventus di Itali – berkata bintang PSG itu masih mempunyai masa untuk berpindah ke luar negara pada akhir kerjayanya.

“Kami bercakap mengenai pemain muda berusia 23 tahun,” kata Deschamps.

“Mungkin satu hari nanti dia akan rasa sudah tiba masanya untuk berpindah ke luar negara, walaupun sekiranya ia bukan satu tanggungjawab seperti sebelumnya, berdasarkan kualiti Ligue 1 sekarang.” – AFP