McIlroy tolak aduan ranking pemain Eropah

WASHINGTON, 18 JUN – Rory McIlroy mengatakan pemain Eropah yang memutuskan untuk tidak melakukan perjalanan ke Amerika Syarikat (AS) untuk memulakan semula Jelajah PGA AS tidak harus mengeluh kerana kehilangan mata ranking dunia.

The Official World Golf memutuskan untuk membekukan sistem ranking ketika Jelajah PGA disambung semula di Colonial Country Club di Fort Worth, Texas, minggu lalu setelah ditangguhkan disebabkan oleh wabak COVID-19.

Itu tidak sesuai dengan beberapa pemain Eropah, termasuk bekas pemain nombor satu dunia, Lee Westwood dari England, yang merasakan beban untuk mengasingkan diri selama dua minggu setelah tiba di AS dan selama dua minggu ketika kembali ke Eropah, terlalu berat.

“Maksud saya jika anda betul-betul peduli dengan kerjaya anda dan berminat untuk terus maju, anda harus berada di sini,” kata pemain nombor satu dunia, McIlroy semalam ketika dia bersiap sedia untuk minggu kedua berturut-turut di kejohanan RBC Heritage di Harbour Town Golf Links di Hilton Head, South Carolina.

Jelajah Eropah tidak akan disambung sehingga British Masters pada 22 Julai dan pemain yang tidak melakukan perjalanan ke Stateide sebelum itu dapat melihat kedudukan mereka terjejas.

Aksi Rory McIlroy dari Ireland Utara ketika melakukan pukulan semasa pusingan latihan sebelum kejohanan RBC Heritage kelmarin, di Harbour Town Golf Links di Hilton Head Island, South Carolina. – AFP

Tetapi McIlroy, yang berada di Florida, menyuarakan sedikit simpati kepada pemain seperti Tommy Fleetwood dari England, yang tersingkir dari 10 teratas ke tangga ke-11 dunia.

“Lihat, secara peribadi, jika saya berada di tempat mereka dan saya diminta untuk datang ke AS dan mengasingkan diri atau dikuarantin selama dua minggu sebelum kejohanan ini, saya akan melakukannya,” kata pemain berusia 31 tahun itu.

“Saya mendapati terdapat pelbagai cara tetapi kita semua mempunyai cara untuk menyewa rumah yang sangat bagus di sebuah komuniti di Florida, itu bukan kesukaran untuk datang dan melakukan kuarantin.”

McIlroy juga mengatakan bahawa dia berpendapat Jelajah PGA melakukan tugas yang baik dalam melaksanakan protokol untuk mencegah COVID-19.

Dikatakan bahawa kejohanan itu telah melaporkan minggu kedua ujian COVID-19 dengan keputusan positif sifar, setelah melakukan 954 ujian kepada pemain, pengadil dan ahli keluarga, McIlroy mengatakan bahawa dia tidak terkejut.

“Saya rasa rancangan yang telah dibuat di sini sangat baik,” kata McIlroy. “Gembira mendapati dua minggu berturut-turut tidak ada ujian positif. Itulah yang harus kita terus lakukan.” – AFP