Meghan Markle tuntut perubahan dalam pemilihan AS

WASHINGTON, 21 OGOS – Meghan Markle, isteri Putera Harry, semalam melanggar protokol yang biasanya diikuti oleh kerabat diraja Britain dalam menuntut perubahan dalam pilihan raya presiden Amerika Syarikat (AS) akan datang.

Komennya keluar semasa pendaftaran undian dalam talian yang dianjurkan oleh ‘When We All Vote’, sebuah kumpulan yang dipengerusikan bersama oleh bekas wanita pertama Michelle Obama, pelakon Tom Hanks dan orang lain untuk meningkatkan penyertaan dalam pemilihan presiden.

“Kita semua tahu apa yang dipertaruhkan tahun ini. Saya mengetahuinya, saya rasa anda semua pasti mengetahuinya,” kata Markle.

“Anda sudah bersedia dan bertenaga dalam semua perubahan yang kita perlukan dan layak.”

“Kami memilih untuk menghormati mereka yang terdahulu dan melindungi mereka yang akan datang kerana itulah komuniti dan itulah pemilihan pilihan raya kali ini,” katanya.

Pelakon ‘Suits’ tidak menyebut Presiden Donald Trump, yang akan berdepan Demokrat Joe Biden dalam pilihan raya pada 3 November.

Duke dan Duchess of Sussex berhenti bertugas sebagai kerabat diraja Britain pada tahun ini dan berpindah ke California.

Markle dan Harry telah menyatakan keinginan mereka untuk melakukan sesuatu yang bermakna, untuk melakukan sesuatu yang penting di California, di mana mereka merancang untuk melancarkan organisasi bukan kerajaan bernama Archewell.

Markle, yang ibunya berkulit hitam, bercakap pada bulan Jun lalu setelah kematian George Floyd, warga Amerika Afrika yang tidak bersenjata yang dibunuh oleh polis, dan mengingatkan mengenai isu perkauman ketika membesar di Los Angeles. – AFP

Meghan Markle, isteri Putera Harry, melanggar protokol yang biasanya diikuti oleh kerajaan Britain dalam menuntut perubahan dalam pilihan raya presiden AS yang akan datang. – AFP