Memahami penggunaan teknik ikatan Aussie Quickie

Oleh Raz AS

Ikatan Aussie Quickie adalah teknik ikatan yang digunakan untuk meng-hubungkan tali braided dengan perambut fluorocarbon yang dipopularkan oleh pemancing dari Australia, Kapten Scott Walker.

Ikatan kompak ini hampir sama dengan ikatan Yucatan namun sedikit berbeza yang juga boleh digunakan untuk pancingan di perairan masin.

Ikatan Aussie Quickie sangat mudah dan cepat untuk disiapkan, namun untuk menggunakan teknik ikatan ini, pemancing terlebih dahulu haruslah membuat ikatan loop atau double line seperti ikatan Bimini Twist, yang telah pun dikongsikan pada keluaran lalu, pada bahagian tali braided.

Langkah-langkah untuk membuat ikatan Aussie Quickie adalah seperti berikut; setelah ikatan double line, Bimini Twist, dibuat pada tali utama anda (tali braided), anda hanya perlu melilitkan tali perambut fluorocarbon pada double line tersebut sebanyak kira-kira 13 kali lilitan.

Setelah itu hujung tali perambut itu dimasukkan pada lubang double line pada bahagian sebelum lilitan dibuat (rujuk rajah). Pegang double line dengan kemas, basahkan tali dengan air, kemudian tarik pangkal tali perambut dengan perlahan dan kuat untuk mengencangkan ikatan. Setelah itu potong lebihan hujung tali untuk mengemaskan ikatan.

Langkah-langkah untuk membuat ikatan Aussie Quickie.