Memelihara warisan pembuatan blok batik

KELANTAN – Hanya terdapat segelintir pembuat blok batik di kawasan Pantai Timur, Malaysia dan salah seorang pakar pertukangan berasal dari Kelantan, Mohd Ghani Mat berazam untuk menurunkan kepakarannya kepada generasi muda.

Buat masa ini, dia fokus untuk mengajar dua anak lelakinya, Mohd Eri Azri, 33, dan Mohd Ahmad Adi Adli, 26, bidang seni kraf itu.

“Saya telah mengajar Mohd Eri dan Mohd Ahmad membuat kraf itu. Ia mengambil masa kira-kira dua tahun untuk perantis bagi menguasai kemahiran itu. Syukurlah, anak-anak saya berminat dengan seni yang hampir pupus ini. Dan, mereka adalah pelajar yang cepat belajar,” kata Mohd Ghani yang tinggal di Wakaf Baru di Kota Bharu, Kelantan.

“Terdapat kira-kira lima pembuat blok batik di Kelantan sekarang dan saya berkongsi ilmu serta kemahiran dengan anak-anak saya supaya mereka meneruskan legasi ini untuk generasi akan datang,” katanya.

“Saya sanggup mengajar sesiapa sahaja, asalkan mereka mahu belajar, sabar dan gigih untuk mempelajari kraf ini.”

Antara blok batik yang dibuat dengan pelbagai corak yang rumit. – ANN/The Star
Mohd Ghani (tengah) gembira mewariskan kepakarannya kepada kedua-dua anaknya, Mohd Eri (kanan) dan Mohd Ahmad. – ANN/The Star
Reka bentuk blok batik yang dilakar pada kertas. – ANN/The Star
Mohd Ghani menggunakan playar muncung untuk membengkok dan membentuk jalur tembaga kepada pelbagai motif seperti bunga, daun dan corak geometri. – ANN/The Star

Bapa kepada lima anak itu telah menerima anugerah Adiguru Kraf Blok Batik (tukang blok batik) daripada Kraf tangan Malaysia pada 2011 yang katanya, merupakan salah satu pencapaian penting dalam kerjayanya.

Selama bertahun-tahun, Mohd Ghani telah melatih lebih 50 pelajar Institut Kraftangan Negara mengenai pembuatan blok batik. Dia mahu melihat kebangkitan dalam kraf itu dan berkata dia akan meneruskan perniagaan itu kerana dia mahu membuat rakyat Malaysia menghargai kraf tradisional yang digemarinya.

“Sekarang ini, sukar untuk berjumpa belia yang berminat untuk belajar membuat blok batik. Ia kerja yang membosankan, dan gajinya tidak begitu menarik. Perantis blok batik boleh mendapat kira-kira RM30 sehari, dan ini nampaknya tidak menguntungkan. berbanding gaji pekerja kilang atau atendan pam petrol,” kata lelaki itu.

Batik merupakan tradisi tekstil berabad-abad lamanya dan di Malaysia, kraf ini kebanyakannya diamalkan di negeri-negeri Pantai Timur iaitu Pahang, Terengganu dan Kelantan. Batik buatan tangan dicipta dengan melukis reka bentuk pada kain dengan lilin cecair panas menggunakan alat logam yang dipanggil ‘canting’.

Satu lagi jenis batik ialah batik terap atau batik tjap (disebut chop), di mana bongkah dengan reka bentuk yang rumit dicelup ke dalam lilin dan kemudian dicetak pada kain. Blok itu selalunya diperbuat daripada jalur tembaga, zink atau timah yang boleh mempunyai berat sehingga kira-kira satu kilogram.

Mohd Ghani telah menjadi pembuat batik blok selama lima dekad. Dia mempelajari seni membuat batik blok daripada pembuat batik di Kelantan pada 1970an ketika dia baru berusia 15 tahun. Selama beberapa dekad, dia telah mengasah lagi kemahirannya dengan mengikuti kursus pembuatan blok batik anjuran Kraftangan Malaysia. Dia dengan bangganya telah menghasilkan kira-kira 6,000 blok batik dalam kerjayanya, setakat ini.

“Saya dibesarkan di sebuah perkam-pungan batik kecil di Pasir Mas. Pada tahun 1970an, pekerjaan adalah terhad, jadi saya beralih kepada belajar membuat blok batik untuk mencari rezeki. Apa yang menarik saya kepada seni itu ialah idea mencipta motif yang rumit dan reka bentuk yang cantik pada blok batik.

“Ia memerlukan kemahiran untuk dapat melakukan ini dan saya menyukai idea mereka bentuk acuan untuk membuat batik yang cantik,” kongsi Md Ghani, yang merupakan anak sulung daripada lima beradik.

Tiga abangnya juga terlibat dalam perniagaan batik, dua orang pembuat batik, dan seorang memiliki perniagaan runcit batik. Sejak 40 tahun yang lalu, Mohd Ghani telah menjalankan perniagaannya sendiri, Al Amin Batik, dari rumahnya di Kampung Chenderong Batu, dengan bantuan Mohd Eri, Mohd Ahmad, dan dua kakitangan menjalankan perniagaannya.

Mohd Ghani menerima rekaan blok batik yang dibuat khas daripada pembuat batik dari pantai timur serta Timur Malaysia dan Thailand.

Dia mula-mula mereplikakan reka bentuk, selalunya terperinci dan rumit di atas sehelai kertas. Kemudian, kepingan tembaga berukuran 1.5cm setiap satu yang dipotong menjadi jalur panjang. Seterusnya, menggunakan playar muncung untuk membengkok dan membentuk jalur tembaga kepada pelbagai motif seperti bunga, daun dan corak geometri.

Setelah selesai, kepingan besi yang dibentuk dipateri pada tapak logam terbuka dengan pemegang. Ia memerlukan seorang tukang yang berkemahiran tinggi untuk mencipta reka bentuk rumit yang terdapat pada blok. Kualiti dan keindahan batik banyak bergantung pada blok batik yang digunakan. Ia sangat penting, kata Mohd Ghani, untuk tepat dalam membuat blok.

Bergantung kepada kerumitan reka bentuk, Mohd Ghani boleh mengambil masa antara tiga hingga tujuh hari untuk menyiapkan satu blok batik dengan harga permulaan untuk satu blok ialah RM350. Secara purata, dia membuat kira-kira 10 blok batik dalam sebulan.

Selain corak tradisional, Mohd Ghani juga telah mula membuat blok tembaga dengan reka bentuk yang lebih moden, seperti yang mempunyai tulisan khat dan pelbagai logo. Ini digunakan terutamanya sebagai barang hiasan.

Menurut Mohd Ghani, pembuat batik lebih suka blok yang diperbuat daripada kepingan tembaga berbanding besi kerana ia lebih tahan lama dan tidak terhakis. Dia juga lebih suka menggunakan kepingan tembaga kerana ia fleksibel, menjadikannya lebih mudah dibentuk untuk menghasilkan corak yang halus.

Mohd Eri mengakui pembelajaran membuat blok batik sememangnya mencabar terutama membentuk jalur tembaga menjadi motif rumit untuk beberapa rekaan. Dia mengikuti kursus batik selama dua tahun di Institut Kraftangan Negara di Rawang sebelum menyertai perniagaan bapanya.

Walaupun dia perlahan-lahan menguasai kemahiran itu, Mohd Eri berkata dia mempunyai ‘perjalanan yang jauh’ sebelum memenuhi piawaian ayahnya. Dia telah menjadi sebahagian daripada pasukan di Al Amin selama tujuh tahun.

“Bahagian yang paling mencabar ialah membuat motif dan memasukkannya ke dalam blok. Motif mestilah sama untuk memastikan coraknya simetri. Ia memerlukan kreativiti tetapi juga ketepatan dan kemahiran untuk membuat blok batik ini,” katanya.

Tetapi walaupun pada mulanya sukar, dia gembira kerana dia melihat kemajuan dalam keupayaannya.

“Mohd Eri 90 peratus mahir sebagai pembuat blok batik, dan saya yakin dia akan mencapai standard saya pada masa yang sesuai,” kata Mohd Ghani. “Ahmad juga bersemangat untuk membentuk kemahiran itu. Perkara utama ialah kedua-dua anak saya meminati kemahiran tradisional ini,” katanya.

Mohd Eri melihat potensi dalam kraf tradisional ini dan telah mula mempromosikan blok batik buatan tangan keluarganya di platform media sosial seperti Facebook dan Instagram. Dengan mempromosikan produk mereka secara dalam talian, bapa kepada dua anak itu berharap dapat mendidik orang ramai tentang kraf blok batik, batik dan warisannya yang kaya. – ANN/The Star