Memperingati kancah WWII di China dan Asia

POTSDAM – Karikatur pengembaraan Tin Tin di China, senapang Kar98K Jerman dijual ke China, dan buku harian China’s Oskar Schindler John Rabe kini dapat dilihat di Istana Cecilienhof di Potsdam, lebih kurang 40km dari Berlin, Jerman.

Artifak ini adalah sebahagian dari pameran khas yang diadakan oleh Jerman untuk memperingati 75 tahun Persidangan Potsdam yang terkenal, dan pameran ini tidak pernah terjadi sebelumnya kerana fokusnya adalah pada pertempuran di China dan Asia semasa Perang Dunia Kedua (WWII).

Istana Cecilienhof, yang terletak di taman besar, terkenal sebagai lokasi Persidangan Potsdam yang diadakan pada bulan Julai dan Ogos 1945.

Dari 17 Julai hingga 2 Ogos 1945, pemimpin Soviet Joseph Stalin, Presiden Amerika Syarikat Harry Truman, dan Perdana Menteri Britain Winston Churchill (kemudian diganti oleh Clement Attlee), bertemu di istana yang dibina untuk Kaiser Wilhelm II terakhir Jerman dan isterinya di awal abad ke-20, membincangkan masa depan Jerman yang telah menyerah, Jepun yang masih berperang, dan perintah selepas perang.

Dr Juergen Luh, seorang ahli sejarah dan kurator pameran di Prussian Palaces and Gardens Foundation Berlin-Brandenburg (SPSG), badan pentadbiran Cecilienhof, memberitahu media bahawa persidangan itu pada awalnya dirancang untuk diadakan di Berlin, tetapi ibu kota Jerman ketika itu rosak teruk dan tidak mempunyai tempat yang sesuai untuk acara tersebut, sebelum Istana Cecilienhof yang hampir utuh dipilih.

Dr Juergen Luh, seorang ahli sejarah dan kurator pameran di Prussian Palaces and Gardens Foundation Berlin-Brandenburg (SPSG), badan pentadbiran Cecilienhof, memperkenalkan pameran yang menumpukan tentang WWII di China dan Asia. – Xinhua
Gambar menunjukkan pintu masuk Istana Cecilienhof di Potsdam, Jerman. – Xinhua
Gambar menunjukkan meja yang digunakan untuk membuat perundingan ketika Persidangan Potsdam pada tahun 1945. – Xinhua
Bintang merah Soviet besar dalam bentuk karangan bunga menghiasi latar halaman. – Xinhua

Pemandangan istana mengingatkan pengunjung 75 tahun yang lalu. Bintang merah Soviet besar dalam bentuk karangan bunga menghiasi latar halaman. Di dalam istana, di meja bulat di depan tingkap teluk besar yang menghadap Jungfernsee berdiri bendera kebangsaan Soviet Union, Amerika Syarikat dan Britain.

Inilah meja di mana Stalin, Churchill dan Truman berunding selepas perang. Ia dipamerkan seperti 75 tahun yang lalu. Di sebelah bilik terdapat tiga pejabat yang pernah digunakan oleh Big Three (Britain, Amerika Syarikat dan Soviet Union). Di meja tulis Churchill, seseorang dapat melihat tongkatnya, topi Panama, dan tabung cerut Dunhill. Kesemuanya adalah asli.

Dinamakan sebagai ‘Persidangan Potsdam 1945 – Membentuk Dunia’, pameran itu menceritakan bagaimana Persidangan Potsdam mendorong penyerahan Jepun tanpa syarat dan memahat pasca perang Jerman, dan dunia seperti yang akan terjadi dalam Perang Dingin.

Pada pameran yang berlangsung dari 23 Jun hingga 1 November, pengunjung dapat menikmati gambaran kehidupan semasa dunia berdepan pergelutan pada pada musim panas tahun 1945.

Tetapi semuanya telah berubah kerana wabak COVID-19 sekarang. Luh mengatakan bahawa biasanya lebih dari 170,000 pengunjung datang ke sini, tetapi tahun ini jumlah pelawat telah menurun dengan ketara. Yayasan itu mempertimbangkan untuk melanjutkan pameran khas itu hingga tahun depan.

Pameran khas itu memaparkan buat pertama kalinya diari harian Joy Milward, yang merupakan setiausaha delegasi Britain yang berusia 19 tahun. Dia terus menulis buku diari setiap hari pada waktu itu, memberikan catatan pertama mengenai peristiwa bersejarah itu.

Pameran ini memperlihatkan proses persidangan dan aktiviti di luar persidangan, termasuk jamuan makan dengan masakan Perancis yang baik dan pesta menari.

Apa yang lebih mengagumkan ialah pameran buat pertama kalinya memaparkan banyak artifak yang berkaitan dengan perang di Asia, terutama di China. Poster besar kisah Tin Tin tentang Teratai Biru dan muzik latar gaya Oriental membawa pengunjung kembali ke Asia pada tahun 1930an.

Semasa Persidangan Potsdam, lebih dari dua bulan setelah penyerahan Nazi Jerman, perang di Asia masih berlaku. Pada 26 Julai, Amerika Syarikat, Britain dan China mengeluarkan Pengisytiharan Potsdam, menyeru kepada penyerahan Jepun tanpa syarat.

Pameran ini merangkumi filem pendek, yang menggambarkan perang antara Jepun dan China dari Kejadian Mukden pada 18 September 1931, ketika Jepun menduduki Timur Laut China. Insiden besar lain juga diperkenalkan, seperti Kejadian Jambatan Lugou (juga dikenali sebagai Insiden Jambatan Marco Polo), pembunuhan beramai-ramai Nanjing, dan pembinaan Jalan Kunming-Burma, saluran kehidupan untuk membekalkan China setelah laluan laut dan darat terputus semasa perang.

Rakaman video itu menunjukkan tentera Jepun membunuh warga China yang tidak bersenjata atau menguburkan mereka hidup-hidup. Ini tidak hanya menceritakan medan perang barisan depan tentera nasional China yang dipimpin oleh Kuomintang, tetapi juga pertempuran perlawanan yang dipimpin oleh Parti Komunis China di kawasan yang dijajah Jepun.

Luh mengatakan bahawa orang-orang di Barat biasanya hanya memperhatikan teater Eropah. Ramai di antara mereka bahkan tidak tahu bahawa perang sudah bermula sebelum Jerman menyerang Poland. Mereka juga tidak cenderung mengetahui bahawa setelah penyerahan Nazi Jerman, perang berlanjutan di Asia. – Xinhua