Memperkasa wanita Tanzania melalui teknologi digital

DAR ES SALAAM – Nancy Kaale, 21, yang memiliki Sarjana Muda Sains dalam Teknologi Maklumat lulusan Institut Pengurusan Kewangan (IFM) di ibu kota komersial Tanzania, Dar es Salaam tersenyum lebar sambil menjelaskan bagaimana perusahaan sosial membuka pintu pekerjaan kepada para gadis dan wanita.

Kaale antara lebih 34,000 gadis dan wanita yang kurang bernasib baik telah mendapat manfaat daripada program maklumat, komunikasi dan teknologi yang dijalankan oleh Apps and Girls, sebuah perusahaan sosial Tanzania yang memperkasakan wanita untuk mencipta dunia yang mereka ingini dengan menggunakan teknologi.

“Saya menyertai Apps and Girls pada tahun 2015 semasa saya berada di tingkatan 4 di sekolah menengah awam. Apps and Girls melawat sekolah kami dan menubuhkan kelab pengekodan yang saya sertai,” katanya kepada Xinhua dalam temu bual baru-baru ini.

Dia berkata apa yang mendorongnya untuk menyertai perusahaan sosial itu ialah pengetahuan teknologi dan kemahiran yang disediakannya, sambil menambah selepas dia menamatkan latihannya, Apps and Girls mengupahnya sebagai pegawai latihan dan jangkauan pada Januari 2021.

“Kami sedang berusaha untuk meningkatkan bilangan wanita dalam ICT, kerana masa depan ada di dalam ICT,” kata Kaale.

Carolyne Ekyarisiima, pengasas dan ketua pegawai eksekutif Apps and Girls, berkata perusahaan sosial itu mula beroperasi pada tahun 2014 dan sebab utamanya adalah untuk merapatkan jurang jantina di Tanzania dan di seluruh dunia, serta memperkasakan gadis dan wanita dengan kemahiran dan peralatan serta harga diri untuk dapat mencipta dunia yang lebih baik yang mereka inginkan menggunakan teknologi.

Apps and Girls, sebuah perusahaan sosial Tanzania yang memperkasakan wanita untuk mencipta dunia yang mereka ingini dengan menggunakan teknologi. – Xinhua
Kelihatan para gadis berbincang selepas kelas ICT di Dar es Salaam. – Xinhua

“Sesetengah wanita yang dilatih oleh Apps and Girls sedang mencipta peluang di mana wanita lain mendapat manfaat dalam menyelesaikan masalah masyarakat,” katanya kepada Xinhua.

Ekyarisiima berkata Apps and Girls telah mencapai lebih 34,000 gadis dan wanita di lebih 190 sekolah awam, beribu-ribu guru ICT di sekolah awam yang berbeza dan beribu-ribu lelaki yang menyertai kelab pengekodan Apps dan Girls.

“Kami telah melihat para gadis yang telah dapat mencipta peranti seperti mesin layan diri tuala wanita yang telah dipasang di sekolah awam dan mesin layan diri membantu memberikan tuala wanita kepada para gadis yang tidak mampu membeli keseluruhan paket,” kata Ekyarisiima.

Para gadis dan wanita dalam Apps and Girls bukan sahaja cemerlang dalam mencipta inovasi tetapi campur tangan perusahaan sosial itu juga telah meningkatkan prestasi akademik mereka dalam ICT membolehkan sebahagian daripada mereka memperoleh biasiswa penuh di kolej dan universiti terkemuka di seluruh dunia, katanya.

Masa depan Apps and Girls kelihatan cerah kerana ia bekerja keras melabur dalam wanita muda sebagai bakal usahawan teknologi, pencipta teknologi, role model teknologi dan pemimpin di Tanzania dan di seluruh sub-Sahara Afrika.

Pada 22 Oktober lalu, Perdana Menteri Tanzania Kassim Majaliwa menganugerahkan Apps and Girls dengan Anugerah Hab Inkubasi ICT Terbaik di Tanzania sebagai pengiktirafan terhadap tugas cemerlang yang Apps and Girls lakukan kepada gadis dan wanita, dan Pemenang Keseluruhan Anugerah ICT tahun 2021 di Tanzania.

Anugerah tersebut telah diberikan kepada Apps and Girls oleh Suruhanjaya ICT yang dikendalikan kerajaan semasa persidangan tahunan ICT ke-5 di bandar Arusha di utara Tanzania dan mereka ditaja oleh pelbagai syarikat, termasuk Huawei, sebuah syarikat teknologi multinasional China.

Apps and Girls juga merupakan penerima Pemenang Kedua Organisasi Amalan ICT Terbaik baru-baru ini yang menyokong belia Afrika yang dianjurkan oleh Kesatuan Telekomunikasi Afrika dan Kesatuan Telekomunikasi Antarabangsa yang disokong oleh Intel, Huawei, AfriLabs, Kesatuan Afrika dan organisasi lain.

“Anugerah ini memberi motivasi kepada kami, membawa banyak dorongan dan kredibiliti,” kata Ekyarisiima. – Xinhua