Wednesday, February 1, 2023
25.4 C
Brunei

-

Memulihara seni tradisi arca kapas

CHINA – Karya seni yang besar memerlukan perhatian apabila memasuki bengkel Guo Meiyu. Karya-karya itu menampilkan ratusan burung oriole, murai dan layang-layang yang bermain-main di sekeliling burung phoenix polikromatik di antara pelbagai daun yang rimbun dan bunga yang sedang mekar.

Selepas memahami skala gambar, penonton boleh menyerap perincian yang mengagumkan pada jarak dekat. Semua elemen utama, termasuk bulu burung dan urat daun, sama ada diperbuat daripada kapas, atau kelihatan seperti itu. Karya ini merupakan karya arca gentian, bentuk seni yang bermula pada Dinasti Qing (1644-1911).

Apabila masa berlalu, ia berkembang dan teknik ‘gambar kapas’ di China menyepadukan seni dan kraf, seperti lukisan menenangkan dan tradisional Cina, dan menyampaikan imej tiga dimensi yang inovatif yang mencerminkan adat resam rakyat yang kuat.

Dilahirkan di Zhangzhou, wilayah Fujian, Guo, yang berusia awal 70an, menggunakan penyepit kecil (tweezer), gunting, wayar tembaga dan gam untuk memutar, mengoyak dan menampal jumbai kapas putih untuk menghasilkan karya yang menakjubkan.

Ekspresi artistiknya pertama kali muncul pada tahun 1960an di Zhangzhou, menghasilkan bunga dan watak pada selimut dengan kapas untuk memenuhi permintaan pelanggan.

Guo Meiyu kelihatan mengusahakan salah satu karya seni kapasnya. – ANN/The Chin Daily
Antara salah satu karya Guo Meiyu. – ANN/The China Daily

Memandangkan selimut tidak dapat dihasilkan secara besar-besaran pada zaman itu, kerana kekurangan sumber perindustrian, beberapa orang pekerja yang mengibas kapas untuk membuat isian bagi selimut, seperti Huang Jiasheng, mula memikirkan cara untuk membuat barangan lain daripada kapas.

Mereka membuat percubaan berani untuk memisahkan gambar dua dimensi pada selimut, dan menggunakan teknik kraf seperti mengikat, membentuk dan menampal untuk mempersembahkan imej yang begitu indah dalam bingkai kaca, dengan latar belakang fabrik bukan tenunan yang memaparkan lukisan landskap untuk mencipta susunan yang unik.

“Terdapat kedai selimut kapas berhampiran pintu masuk sekolah rendah saya pada tahun 1964,” kata Guo.

“Saya sering pergi ke sana untuk melihat bagaimana mereka membuat sesuatu di sana.”

Pendedahan awal kepada daya tarikan arca gentian ini menyebabkan beliau mendaftar untuk perantisan di kilang kapas tempatan, yang ditubuhkan oleh Huang.

Selepas tamat pengajian sekolah menengahnya pada tahun 1971, Guo dan empat gadis lain belajar membuat gambar kapas dengan Huang.

Guo telah menyaksikan kemakmuran perdagangan. Pada tahun 1970an dan 80an, permintaan untuk arca gentian melebihi bekalan dan ia dijual kepada lebih 40 negara. Kementerian Luar Negeri China menggunakannya sebagai hadiah untuk majlis diplomatik.

Penduduk di Zhangzhou berbangga kerana menggantung gambar kapas ketika berkahwin atau berpindah ke rumah baharu.

Bagaimanapun, selepas beberapa ketika, semakin banyak kilang mula mengeluarkannya, yang mengakibatkan lebihan bekalan dan produk berkualiti rendah membanjiri pasaran. Pada awal 1990an, banyak kilang yang mengeluarkan gambar kapas ditutup. Untuk mencari rezeki, Guo pulang ke kampung dan membantu bapanya menyelenggarakan studio fotografi keluarga, di mana dia menggunakan kapas untuk membuat beberapa prop dan latar belakang untuk foto. Dia juga membuat gambar kapas dari semasa ke semasa di studio.

Pada tahun 2004, pihak berkuasa tempatan di Zhangzhou mendekati Guo dan bertanya sama ada dia bersedia membantu memulihkan kraf itu. “Saya berasa resah kerana saya perlu menutup studio jika saya berkata ya,” katanya.

Dia akhirnya dipujuk untuk mengambil kerja itu selepas dia menyedari kepentingan usaha kebangkitan itu. Dia amat terharu apabila orang dari sebuah program di China Central Television menghubunginya dan memberitahunya ramai keluarga di luar negara yang berminat dengan kraf itu.

Dia menukar sebahagian daripada apartmennya menjadi bengkel dan telah menumpukan pada ukiran serat sejak itu. Guo mewarisi tradisi semasa cuba berinovasi.

Dia menjalin bulu dengan kapas untuk meningkatkan kilauan, dan meminjam daripada lukisan Cina, arca dan pencahayaan moden untuk menjadikan karyanya lebih artistik.

Salah satu karyanya yang paling tidak dapat dilupakan yang menyerupai lukisan me-miliki panjang 6 meter dan ketinggian 2.7 meter, di mana dia mengambil masa beberapa bulan untuk menyiapkannya.

Kerja-kerja beliau mula memupuk penghargaan untuk kraf itu, dan pelbagai muzium mula mengumpulnya. Ia juga membantu membawa lebih banyak perhatian kepada kraf itu, yang hampir hilang. Pada tahun 2010, pengeluaran gambar kapas dinamakan sebagai warisan budaya tidak ketara di Zhangzhou.

Di bawah pengaruh Guo, anak perempuannya Lyu Jiahui telah mempelajari kraf itu daripadanya. Selain mempelajari corak tradisional, Lyu telah membangunkan reka bentuk yang menarik minat generasi muda.

Guo dan Lyu kini sering pergi ke sekolah dan komuniti untuk mempromosikan arca gentian. Sehingga kini, Guo telah melatih lebih daripada 20 tukang.

Dia berkata kegembiraan terbesarnya kini datang daripada cucu perempuannya yang berusia 4 tahun. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -